Това коментира заместник-председателят на Асоциацията на банките у нас Виолина Маринова пред БНР.

Тя опонира на финансови анализатори, според които новият закон за кредитите предлага изгодни възможности за рефинансиране на съществуващите ипотечни кредити.

Законът предвижда предсрочно погасяване на ипотечния кредит без наказателна лихва след първата година от погасяването му.

Според нея това рефинансиране означава, че ще трябва да се покриват всички останали съпътстващи разходи по учредяване на ипотека, защото този кредит задължително е с обезпечение недвижим имот.

"Там има също едни разходи, които всеки един трябва да ги знае и да си направи сметката, дали му е изгодно или не. Ако ние сега се договаряме с клиента, че той ще се откаже от недвижимия имот, когато не е в състояние да изплаща своите задължения, тогава банката трябва да изчислява рисковете до края на периода на погасяване на кредита, а той е 30-годишен, все пак рискът е доста голям", казва Маринова.

Според банкерката в тези случаи се прави по-голямо сконто и това означава, че хората трябва да разполагат с по-голям размер собствени средства, за да покрият стойността на жилището.
За да има смисъл рефинансирането на съществуващия ипотечен кредит, лихвата трябва да е поне с процент и половина по-ниска от текущата, пояснява шефът на ДСК.