Това ще доведе до "крах на американската финансова система", предупреди днес съветникът на Кремъл Сергей Глазев, цитиран от Франс прес и БТА.

Ако САЩ наложат санкции на Русия заради Украйна, руското правителството може да бъде принудено да се откаже от долара като резервна валута и да спре да плаща всякакви кредити на американски банки, заяви Глазев, цитиран от Ройтерс.

Ако Вашингтон замрази сметките на руски компании и физически лица, Москва ще препоръча на всички притежатели на американски облигации да ги продадат, допълни съветникът.

По-рано стана ясно, че сенатът на САЩ обмисля санкции срещу руски банки, замразяване на активите на руски държавни учреждения и частни инвеститори, а също така забрана за издаване на визи за граждани на Русия.

Великобритания не иска санкции за Русия

Великобритания се противопоставя налагането на търговски и финансови санкции на Русия заради намесата в Украйна.

Би Би Си и няколко британски вестника базират съобщението си на снимка на документ, занесен в офиса на министър-председателя Дейвид Камерън, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Великобритания не трябва да подкрепя нови търговски санкции… или да затваря финансовия център на Лондон за руснаците", се казва в документа.

Лондон е популярна дестинация за богатите руснаци, а банките и търговските къщи в британската столица привличат големи количества руска валута.

Даунинг Стрийт отказа коментар за снимания документ, който се появи след предупреждението на четирима външни министри от ЕС за санкции срещу Москва.