Според съобщение на американското издание Маркет Уоч 83-годишният шеф на инвестиционния холдинг Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway) е спечелил през отминаващата година 12,7 милиарда долара, предаде БТА.

През януари тази година състоянието на Бъфет, който бе наречен Оракула от Омаха за невероятния си нюх към пазара и безпогрешните си икономически прогнози, бе оценено на 46,4 милиарда долара, а през декември то вече е нараснало до 59,1 милиардa долара.

Това означава, че състоянието на Бъфет всеки ден се е увеличавало средно с 37 милиона долара.

При все това Бъфет продължава да е на второ място в класацията на най-богатите хора на планетата, оглавявана от председателя на съвета на директорите на Microsoft Бил Гейтс, който разполага със състояние от 72,6 милиарда долара.

През тази година основателят на софтуерния гигант е увеличил капитала си с 11,5 милиарда долара.

Трети в класацията на най-успешните милиардери за годината е хазартният магнат от САЩ Шелдън Аделсън, който е забогатял през 2013 година с още 11,4 милиарда долара.

След него се нарежда основателят и изпълнителен директор на най-голямата в света компания за онлайн търговия Amazon Джеф Безос (10,5 милиарда долара).

Създателите на интернет търсачката Google Сергей Брин и Лари Пейдж си делят седмо и осмо място със спечелени за една година по 9,3 милиарда долара.

Освен американците в десетката най-успешни бизнесмени в света тази година влизат основателят и президент на японската компания Softbank Масайоши Сон и един от най-богатите китайци, хазартният магнат Луи Че Ву. Те са спечелили съответно 10,3 и 8,3 милиарда долара, заемайки шесто и девето място в класацията.

На последно място в десетката е американският инвеститор Карл Айкан, който е увеличил благосъстоянието си със 7,2 милиарда долара.

Общо сега в света има 2170 милиардери, чийто общ капитал е 6,5 трилиона долара.