В съобщението на агенцията се посочва, че отрицателната перспектива показва, че има най-малко 30% риск за понижаване на рейтинга в рамките на следващите две години, ако политическата обстановка продължава да се влошава, намалявайки перспективите за растеж, които вече и без това са слаби.

Основните причини за слабите перспективи пред българската икономика са анемичното вътрешно търсене, в резултат на нисък кредитен ръст, ограничени инвестиции и висока безработица с голям дял на дълготрайно безработните, както и сложната политическа обстановка, която може да забави структурните реформи.

Запазването на кредитния рейтинг отразява стабилната фискална позиция на България.

В доклада на агенцията за кредитен рейтинг се посочва, че в условията на ограничен икономически растеж бюджетният дефицит се очаква да достигне 2% от БВП през 2013 г., в резултат от поетите ангажименти на правителството да повиши социалните плащания. Тази оценка съвпада с целта за дефицит през 2013 година.

От агенцията отбелязват също, че нивото на нетния правителствен дълг ще остане ниско в средносрочен план, достигайки 15% от БВП през 2016 година. Агенцията потвърждава способността на правителството да изпълни целите си за дефицит през периода 2014-2016 година.

Оценката за способността за поддържане на стабилност на публичните финанси е водеща за това кредитният рейтинг да бъде потвърден.

В доклада на S&P се отбелязва още, че подобряването на политическия климат би засилило действието на институциите и би повишило перспективите за растеж на българската икономика, което, от своя страна, ще повлияе благоприятно върху кредитния рейтинг на страната.