Това каза на пресконференция Менда Стоянова от ГЕРБ, цитирана от „Фокус”. На пресконференцията присъства и лидерът на партията Бойко Борисов.

По-рано днес кабинетът официално обяви актуализацията на бюджета, която предвижда увеличаване на дефицита от 1.3% на 2% и емитиране на нов дълг от 1 млрд. лв.

'За мен изводът е един – отказът от събиране на приходи е отказ от борба с контрабандата. Това показват цифрите", каза Стоянова.

По отношението на разходите – от предложената актуализация не става ясно за какво ще бъдат изразходвани допълнителните средства, разчетени в бюджета, коментира Владислав Горанов от ГЕРБ.
Става ясно, че когато и да дойдат на власт БСП и ДПС основната цел е да се увеличат харчовете, заяви той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази съмнение, че ще могат да се разберат с БСП, които били планирали как да си приберат 1 млрд. лв., а другите "да им берат ядовете".

„Те, с този един милиард, няма да правят социални политики. Те казват – виждате ли като дойдохме и ви даваме, а другите взимат. Ако беше хубаво, ние да сме взели заем от 1 млрд. лв. Това, което следва за хората, е катастрофа”, коментира Борисов.

По-рано днес икономисти остро разкритикуваха актуализацията на бюджета, като обявиха, че няма причини това да се случи в момента.
Според Георги Ганев дори бързото изплащане на ДДС ще облагодетолства олигарсите, срещу които има протести в центъра на София. Освен това данните от бюджета показвали, че има излишък.