Това заяви кипърският финансов министър Михалис Сарис, който втори ден е в Москва за разговори с руското ръковoдство, предаде БТА.

Сарис подчерта, че каквато и помощ Кипър да получи от Русия, тя ще бъде налята в кипърските банки. Финансовият министър на страната увери, че няма пречки на преговорите с Русия и че "просто е нужна работа".
Според Михалис Сарис Никозия търси възможности да получи от Русия удължавaне на срока с пет години на съществуващия руски заем от 2,5 млрд. евро от 2011 г. за Кипър и намаляване на лихвите по него от 4,5 до 2,5 на сто.

Кипърското правителство заяви вчера, че е готово с резервен вариант за събиране на необходимите средства, за да може страната да получи международния спасителен пакет в размер на 10 милиарда евро.
"План Б" включва известна руска помощ и по-нисък данък върху банковите депозити*.

Лидерите на политическите партии в Кипър днес разискваха предложението на правителството за създаване на инвестиционен фонд, чрез който да бъдат набрани необходимите средства от 5,8 млрд. евро, за да може страната да получи международен заем, съобщават кипърските гръцки медии.
На състоялото се при президента критично съвещание е имало единомислие за създаване на инвестиционен "фонд за солидарност", по който сега работели експерти и юристи, заяви заместник-председателят на управляващата партия ДИСИ Авероф Неофиту.

Днес не се очаква гласуване на нова антикризизна програма, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на ръководството на управляващата партия Демократически сбор.

Депутатите отхвърлиха във вторник предишния план, който предвиждаше да бъдат отнети под формата на еднократен данък до 10 процента от парите по банковите депозити в страната. 
Същевременно от Централната банка съобщиха, че банките в Кипър ще останат затворени до вторник, 26 март.

Кипърската фондова борса обяви днес, че ще остане затворена в следващите два дни. Това означава, че тя няма да работи до вторник, тъй като понеделник е неработен ден, предаде ИТАР-ТАСС.
Ръководството на борсата поясни, че мярката е предприета във връзка с решение на централната банка на Кипър да затегне кранчето на банките в момента с цел да се предотврати изтичане на капитали от острова.

Пред втората по големина кипърска банка - Народната банка, се събират хора, за да теглят пари от банкоматите, но в тях няма пари. Въпросната банка пострада най-много от дълговата криза в Гърция.
Резервният "план Б", който кипърското правителство прие и сега обсъжда с политическите лидери, за да може страната да получи финансова помощ, предвижда Народната банка да бъде преструктурирана.

Статистика на Европейската централна банка (ЕЦБ) сочи, че български юридически и физически лица без банките имат депозити в размер на общо 100 млн. евро в кипърски банки.



*Планът за въвеждане на данък върху депозитите бе условие за отпускането на пакет от спасителни кредити за Кипър. Той предвиждаше "всички кредитни учреждения в републиката ще вземат данък по депозитите: от 1 евро до 20 000 евро – в размер на 0,00%; за суми между 20 000 и 100 000 евро – в размер на 6,75%; а за над 100 000 – в размер на 9,90%". В замяна всеки спестител може да получи акции или облигации на банките при условия, определени от министъра на финансите.