Това предаде Ройтерс, като се позова на предварителни резултати от започналия днес референдум.

Според проучване на общественото мнение, направено от института "Ге еф ес Берн" по поръчка на швейцарската телевизия, предварителните резултати от референдума показват, че 70 на сто от гласувалите подкрепят плановете на акционерите да бъде дадено право на вето върху заплащането на шефовете на публични компании, и да се забрани плащането на големи заплати на новоназначени и изплащането на големи компенсации на напускащи постовете си мениджъри.

Подкрепата за тези планове бе разпалена от разкритията за изплащането на големи бонуси, които са стимулирали рискови инвестиции, които едва не доведоха до банкрут швейцарската банка "Ю Би Ес", както и от гнева, предизвикан от изплащането на 78 милиона долара бонуси на оттеглящия се от поста си председател на компанията "Новартис" Даниел Васел, посочва Ройтерс.
Размерът на този т.нар. „златен парашут” предизвика такова недоволство, че Васел беше принуден да се откаже напълно от сумата.

Противниците на инициативата изтъкват, че определянето на таван ще доведе до отток на висококвалифицирани специалисти, което на свои ред ще отслаби компаниите.