Причината за искането на банката е неизпълнение по три договора за кредит на обща стойност 552 хил. евро, заедно с неплатените лихви, по справка от септември.
Върху "Икономедиа" като цяло предприятие през 2011 г. е учреден особен залог на стойност 8.8 млн. евро в полза на банката. Залогът обхваща всички активи на дружеството, включително множество сайтове, права за конкурси като Сграда на годината, редакционната политика на вестниците.
Алфа банк е поискала да назначи за управител Пламен Божинов и е изпратила уведомление за това, че пристъпва към принудително изпълнение. Заявлението на банката все още се обработва и не е вписано.

В споразумението между двете страни е записано: "Залогодателят е длъжен в седемдневен срок от съобщението за пристъпване към изпълнение да предаде доброволно на банката или на посочено от нея лице всички активи включени в заложеното имущество“.

Решението на банката е изненада за нас, заяви в изявление Съветът на директорите на издателската компания. "Към момента на подаване на иска, "Икономедиа" е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план. В потвърждение на това, към вчерашна дата в Централния кредитен регистър, кредитите ни фигурират като редовни", се казва в съобщението.

В него се съдържа и намек за скрити интереси.
"Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на "Икономедиа" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства.", заявяват от "Икономедиа".

Актуализирана в 13 часа