Лихвите по стари депозити може да бъдат обложени от новия данък. Това уточнение направиха депутати от ГЕРБ, цитирани от Дарик. За същото писа днес и в. "Стандарт", според който може да се обложат лихви, отнасящи се за времето преди 1 януари 2013 г. Само преди дни обаче финансовият министър Дянков обеща, че няма да се облагат депозити сключени преди тази дата. Същото потвърди и шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова.

По-рано през деня зам.-председателят на бюджетната комисия към парламента Димитър Главчев също заяви, че данък върху лихвите не трябва да се начислява за минали периоди. Малко по-късно обаче той се поправи и обясни, че реално биха могли да се облагат и лихвите за минали периоди. Причината е, че данъкът се начислява в момента, в който са получени доходите. Така при депозит, направен преди влизането в сила на новия данък, чийто падеж е след 1 януари 2013 г., ще се начислява данък върху лихвите за целия период, допълни Главчев.

Според него евентуален компромис би могъл да се направи, ако банките позволят предоговаряне на условията по договорите и се съгласят да начислят лихви до края на 2012 г.

Според законопроекта за изменение на Закона за ДОД, внесен от Министерски съвет, доходът от лихви ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата. Това предизвика коментари, че с новия данък биха могли да се облагат и лихвите по дългосрочни депозити от предходни години, чийто падеж е през 2013 г.

В същото време ръководството на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ предлага предложението за въвеждане на данък върху лихвите по депозити да бъде внесено за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/. Това е записано в позиция на БТПП по предложението, разпространена от пресцентъра на работодателската организация. Позицията на палатата е изпратена до министъра на финансите и председател на НСТС Симеон Дянков.

От палатата предлагат, ако бъдат приети тези промени, лихвите по минимално гарантирания лимит по депозити, съгласно Закон за гарантиране на влоговете в банките, да бъдат необлагаеми. Друго предложение е местните физически лица да могат да ползват данъчно облекчение, като приспадат от годишната данъчна основа направените през годината лихвени плащания по кредити. От палатата смятат, че евентуалното разпростиране на данъка върху лихвите по депозитите към местни физически лица ще доведе до намаляване на доходите им. Според БТПП тази мярка ще намали също и спестяванията в банките, защото въвеждането на данъка ще насърчи част от физическите лица да изтеглят своите депозити, за да не плащат данъци.

Въвеждането на новия данък ще рефлектира негативно и на позицията на България в международните класации - Индекс на правене на бизнес (World Bank), Индекс на икономическа свобода (Heritage Foundation, "Wall Street Journal"), Най-добри страни за бизнес ("Forbes"), посочват от БТПП.