Решението бе обявено от финансовия министър Пиер Московиси след среща с лидери на петролния сектор. Петролните компании са се съгласили да намалят цените с 1 до 3 цента за литър, а правителството ще поеме останала част чрез намаляване на акцизите, посочи министърът.
По данни на energy.eu безоловният бензин струва 1.735 евро във Франция, така че понижението е с 3.5%.
Понижението на цените на горивата влиза в сила до 24 часа, уточни ДПА, цитирана от БТА.
Сред ключовите точки в предизборната кампания на президента Франсоа Оланд бе обещанието да намали натиска от повишаващите се цени, припомня Асошиейтед прес. През последните месеци цените на бензина и дизела се приближиха към рекордни максимуми заради поскъпването на петрола. При зареждане на 25 литра гориво ще бъде постигната "значителната" икономия от 1,5 евро, каза Московиси, цитиран от ДПА.
След три месеца понижението ще бъде преразгледано, допълни той. Всеки производител ще реши сам с колко може да намали цените си, отбеляза Жан-Луи Шилански, ръководител на Френския съюз на петролната промишленост. Мениджърът по доставките на френския петролен гигант Тотал (Total) Филип Боазо посочи, че компанията ще понижи цените си с 3 цента на бензиностанциите по автомагистралите и с 2 цента на другите бензиностанции.
Правителството посочи, че намаляването на цените на горивата ще струва на държавата 300 милиона евро. Опозицията критикува решението, отбелязвайки, че правителството трудно може да си позволи да понижава данъци, докато се бори да свие бюджетния дефицит. Организации за защита на правата на потребителите пък се оплакаха, че намалението е твърде малко, за да допринесе за чувствително свиване на разходите за живот.