Решението, обявено преди дни, предизвика съмнения в търговия с вътрешна информация, тъй като имаше масирано изкупуване на компенсационни бонове още преди то да е обявено. Цената им надхвърли 80 стотинки.

Спекулации е имало и ще има, но законът го предвижда и ние ще го правим, както са го правили и предходни правителства, заяви в Добрич министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по темата за предстоящите търгове за продажба на Държавен поземлен фонд с Поименни компенсаторни бонове, предаде “Фокус”.

Найденов припомни, че Поименни компенсаторни бонове са издадени на земеделски собственици, на които държавата не е успяла да върне земята. С тях те могат да участват в търгове или да ги продадат на борсата. Търговете не са спирали от началото на мандата на това правителство. Това обаче досега се е правило по предложение на Областните дирекции по земеделие в различни части на страната и в по-малки количества земя.

На срещата преди два месеца е разпоредено да бъде направена инвентаризация и всички терени от Държавен поземлен фонд, свободни към момента на 100%, за да няма обвинения в избирателност. Така е взето решение 154 000 декара в цялата страна да бъдат предложени за продажба с поименни компенсаторни бонове. Тези площи са свободни към моменти и за тях не се събира наем за ползване. Така всичко, което към момента не е обект на аренда и няма някакви тежести, ще бъде обявено на търг, каза Мирослав Найденов. До тогава има още около месец.

На обвиненията, че някои имали предварителна информация, министърът отвърна, подчертавайки, че това е игра на борса – “някой може да загуби, някой може да спечели”. Освен това информацията не е конфиденциална, тя се събира от Областните дирекции по земеделие чрез общинските служби по земеделие и по този въпрос се работи от около два месеца. Печалбите и загубите ще станат ясни, когато приключи търговията, каза Мирослав Найденов: “Ние сложихме прозрачно абсолютно всичко на масата и го обявяваме по възможно най-публичния начин”.

Ако се приеме, че целият предложен фонд бъде разигран и бъде закупен на предстоящите търгове, очакванията са в обръщение да влязат свежи пари от порядъка на 70 млн. – 80 млн. лв. Това в момент на икономическа криза е също “икономически живец”, коментира Мирослав Найденов, очевидно имайки предвид парите, които ще получат собствениците на компенсаторки, тъй като държавата няма да получи нищо.

Общата стойност на държавните земи, които ще се предложат срещу компенсаторки е 47 млн. лева, съобщи по-рано заместничката му Светла Боянова.

Партията на Зелените обаче днес поиска търгът за 154 хил. дка земя срещу компенсационни бонове да бъде отложен с 6 месеца до 1 година. Владислав Панев - експерт на "Зелените" посочи, че няколко месеца преди да бъде обявен търгът  цената на компенсаторките се е покачила три пъти. "Това говори, че доста информирани хора са си купували компенсационни бонове. Нещо повече, Комисията за финансов надзор е съобщила, че е започнала проверка още преди месец  на търговията с компенсационни бонове. Очевидно, заради резките промени в тяхната стойност", посочи експертът.

Според "зелените" търгът е опорочен, а проверка на Комисията за финансов надзор трябва да обхване не само купувачите на компенсаторки, но и министерството, за да се види от кого е излязла информация и дали евентуално има облагодетелствали се служители във ведомството. Експертът посочи, че за последните 10 години са продадени толкова държавни земи, колкото се предлагат сега за един месец.

Вчера "Винпром Пещера", който според медийни публикации, стои зад изкупуването на компенсаторки преди търга, отрече информациите и заяви, че  притежава едва 88 хил. поименни компенсационни бонове.