По думите й офертите на продавачи гонят цена и 2000 лева за декар, която тя определя като необосновано висока. Председателят на браншовата организация посочва, че ако през пролетта масово търговията с чернозема е вървяла по 800-1000 лева за декар, сега на тази цена могат да се купят само най-евтините парцели край Тервел.
В землищата на Балчик, Каварна, Генерал Тошево най-скъпите ниви достигат и до 1400 лева за декар, а има и отделни сделки за 1500 лева, допълва Тодорова. От сдружението коментират, че всичко, което се предлага на пазара, стига да не е на свръхвисока цена и земята да не е обременена с дългосрочен аренден договор, се купува веднага.
Нова тенденция на пазара е, че вървят дори малки парцели по 3-9 декара. Мнозинството арендатори продължават да търсят нови площи, за да разширят стопанствата си, активни играчи на пазара са и земеделските фондове, които и предлагат, и купуват парцели, казаха от сдружението. Все повече и частни лица търсят по 50 до 200 декара, като планират да върнат инвестицията си от ренти, обобщава БТА.