Това стана ясно преди часове, когато изтече срокът за подаване на документи за работа с класифицирана информация, което е задължително условие за кандидат-купувачите, съобщи БНТ, а по-късно и Агенцията за приватизация.
Дружеството "Дует Реълуей България" е част от холдинг в Люксембург, в който влизат две английски инвестиционни дружества.

Оттук нататък приватизационната процедура изключва присъединяването на допълнителни участници. В тази тежка финансова година сме длъжни да ухажваме всеки инвеститор, заяви за "По света и у нас" изпълнителният директор на Агенцията по приватизация Емил Караниколов. Той предвижда, че приватизационната процедура ще завърши в по-кратки срокове.

Останалите 5 фирми, някои от тях представени от адвокати, които бяха купили документация за участие в публичния конкурс, запазиха мълчание, като само представителите на чешката "Advanced World Transport" са обявили, че се отказват.

Дори и да намалим критериите за допустимост, няма да има по-голям интерес, заяви Караниколов, защото по думите му - не дойдоха нито големи стратегически, нито финансови инвеститори. Преди дни министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че логичната продажна цена е поне 200 млн. лв. С тази сума се надяваме да покрием поне част от задълженията, които железницата има към кредиторите, каза той.

"Капитал" цитира председателя на СД на БДЖ холдинг Владимир Владимиров, според когото за петте месеца на годината загубата на БДЖ е намаляла със 7 млн. лева, а оборотните пари са се увеличили с 15 млн. до почти 30 млн. лева.

Ако участникът премине през всички етапи на конкурса, той трябва да внесе депозит и да подаде обвързваща оферта до 15.00 ч. на 29 октомври, допълва БТА.