Президентът на ЕС Херман ван Ромпой призова страните от еврозоната да дадат на европейската власт правомощието да иска промени в техните национални бюджети като част от голямата идея за спасяване на единната валута, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Планът цели да смекчи съпротивата на канцлера Ангела Меркел срещу еврооблигациите. Германия се противопоставя на бързото им въвеждане, тъй като това би изложило страната на повече потенциални разходи и би намалило стимулите за по-слабите държави да оздравят финансите си. Централен контрол над тези финансови политики може да отслаби опасенията на Германия, отбелязва АП. Ако една страна пренебрегне бюджетните правила, "на равнище еврозона ще може да се изискат промени".

Планът предлага "средносрочно" движение към еврооблигации, както и създаване на банков съюз с единен регулаторен орган, който да гарантира банковите депозити и да има правомощието да закрива или рекапитализира банки пряко, с помощта на постоянния спасителен фонд.

Документът ще бъде обсъждан на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС в четвъртък и петък в белгийската столица. Той е дело на Ван Ромпой, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, ръководителя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и президента на Европейската централна банка Марио Драги.

Документът е с далновидна визия, но съдържа съвсем малко детайли, особено по мерките за справяне с краткосрочни сътресения, заплашващи да ударят единната валута.

"Да бездействаме не е вариант", заяви днес пред журналисти Барозу при представянето на плана. "Сега е необходим голям скок напред", допълни той. В края на доклада Ван Ромпой предлага да има "конкретна и обвързана със срокове пътна карта за постигане на истински икономически и валутен съюз" до декември.

Централизиран контрол от Брюксел над бюджетите на страните членки на ЕС ще даде възможност да се възстанови икономическата стабилност в Европа и да се повиши отговорността на политиците за действията им. Това заяви днес и Жером Каюзак, делегиран министър към министъра на икономиката и финансите на Франция, пред телевизия Бе Еф Ем. 
Това не е отказ от независимост, а разделяне на отговорността", каза министърът. 
Междувременно вицепрезидентът на Европейската комисия Хоакин Алмуния, 
който е и врокомисар по въпросите на конкуренцията, призова днес за постепенно обединяване на държавния дълг на еврозоната чрез създаването на еврооблигации, възможност, на която се противопоставят някои страни членки на валутния съюз, предаде Франс прес.