Държавният фонд за подпомагане на банковия сектор (Frob) ще пусне емисия облигации, за да събере необходимите 19 милиарда евро за спасяването на Банкиа (Bankia), третата по активи банка в страната, съобщи днес министърът на икономиката Луис де Гиндос Хурадо, цитиран от Франс прес. По думите му "това е обичаен механизъм".

Той опроверга информациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е отхвърлила плана за рекапитализирането на Банкиа чрез държавни облигации. Испанското правителство не е представяло никакъв план на ЕЦБ и тя нищо не е отхвърлила, посочи той във връзка с информация на в."Файненшъл таймс". "Обръщайте повече внимание на испанското правителство и по-малко на "Файненшъл таймс", допълни той. Лондонското издание писа днес, че ЕЦБ е отхвърлила идеята Испания да рекапитализира Банкиа с 19 милиарда евро чрез правителствени облигации, които после да бъдат използвани като гаранции за получаване на пари от ЕЦБ.

Планът предвиждаше банката да използва облигациите, за да получи пари в брой от ЕЦБ. Испания се надяваше да избегне набирането на средства на финансовите пазари, където лихвите скочиха.

По-рано  управителят на испанската централна банка Мигел Анхел Фернандес Ордонес обяви, че ще напусне поста си месец преди изтичането на мандата на фона на силния натиск, който финансовите пазари продължават да оказват върху Испания, съобщи БТА.

Предсрочното оттегляне на 67-годишния гуверньор на 10 юни ще позволи на неговия наследник да встъпи в длъжност навреме, за да се заеме с плановете за преструктуриране, които банките трябва да представят дотогава, отбеляза централната банка. Фернандес Ордонес оглави банката през март 2006 година, припомня ДПА. Ранната смяна на управителите допринася за "бърз и ефективен преход", заяви вицепремиерът г-жа Сорая Саенс де Сантамария. Тя посочи, че скоро правителството ще обяви наследника на Ордонес.

Въпреки това опозиционните социалисти настояха Ордонес да се яви пред парламента, за да даде обяснения за кризата в Банкиа (Bankia), която бе частично национализирана този месец, Банкиа, която държи токсични активи под формата на недвижими имоти за над 40 милиарда евро (50 милиарда долара), поиска миналата седмица рекордна държавна помощ от 19 милиарда долара. Тази сума се прибавя към държавния заем от 4,5 милиарда евро, конвертиран на 9 май в дялово участие на държавата в банката.

В същото време Доходността по 10-годишните испански облигации скочи до 6,7 процента, а така нареченият спред (разликата с лихвите по същия вид германски облигации) се повиши до малко под 540 базисни пункта. Междувременно в следобедната търговия водещият индекс на Мадридската фондова борса IBEX 35 изгуби около 2 процента от стойността си, а еврото се котираше под 1,245 долара на валутните пазари. 
Испанският ежедневник "Паис" съобщи междувременно, че ЕС планира да даде на Испания още една година, за да намали дефицита си от 8,9 процента през 2011 година на 3 процента. Тази цел ще трябва да бъде постигната през 2014 година, а не през 2013 година, отбелязва изданието.