Испания може да рекапитализира Банкиа (Bankia) с испански държавни облигации в замяна на акции в банката, която миналата седмица поиска спасително финансиране от 19 милиарда евро (24 милиарда долара), съобщи снощи правителствен източник, цитиран от Ройтерс и БТА.

Днес търговията с акции на Банкиа (Bankia) бе възобновена, след като в петък сутринта бе спряна, съобщи испанският борсов регулатор, цитирани от Франс прес.

Лихвите по 10-годишните облигации достигнаха 6,5 процента два часа след началото на днешната търговия. Така нареченият спред (разликата с лихвите по същия вид германски облигации) достигна рекордното равнище от 509,9 базисни пункта, което е повишение с 16 базисни пункта спрямо петък.

Банкиа може да използва суверенните дългови книжа като допълнителна гаранция за получаване на пари от Европейската централна банка (ЕЦБ), принуждавайки франкфуртската институция да се включи в преструктурирането на испанския банков сектор, който бе повален от кредитирането на предприемачи в сектора на недвижимите имоти по време на бума, приключил през 2008 година.

Състоянието на банковия сектор в Испания засили опасенията, че заради нарастващи разходи за подпомагане на банките Испания може да се окаже принудена да поиска международна спасителна помощ. Министерството на икономиката на Испания не пожела да коментира въпроса, отбелязва Ройтерс. 

Според испанския ежедневник „Ел мундо” държавата може да поиска финансова помощ от Европейския спасителен с цел инжектирането на 30 милиарда евро в банковия сектор на страната и над 19 милиарда евро в банка „Банкиа”, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Очаква се властите в ЕС да подпишат план за рекапитализация на Банкиа през юни.

Испанският премиер Мариано Рахой по-късно днес опроверга информациите за помощ от спасителния фонд и призова ЕС да "разпръсне всички съмнения около еврото", предадоха Франс прес и ДПА. "Няма да има европейска спасителна акция за испанските банки", заяви днес премиерът, цитиран от ДПА и БТА. Рахой обаче допълни, че в момента за Испания е "много трудно" да набира свежи пари от финансовите пазари.

На 25 май частично национализираната Банкиа - четвъртата по големина кредитна институция в Испания - поиска от държавата помощ от 19 милиарда евро, която е рекорд в историята на страната. Ден по-късно новият президент на испанската банка Хосе Инясио Гоириголсари заяви, че не предвижда трансформиране в капитал на преференциални акции за около 4 милиарда евро, държани от инвеститорите.