Тази прогноза е по-ниска от официалната коригирана прогноза на кабинета за ръст от 1.4% и е близо до прогназата на БНБ.
МВФ очаква инфлацията през 2012 г. да бъде около 2 процента.
"Разумните и решителни политики и силните буфери осигуриха устойчивост на България по време на световната криза", заяви ръководителят на мисията Катрина Пърфийлд в официалното си заявление след края на прегледа.

"Трябва да се увеличат фискалните буфери, за да се гарантира устойчивостта. Към момента би било разумно също така да се повиши нивото на фискалния резерв и да се изключи възможността за неговото намаляване. В превод това означава, че фондът е против всякакво изваждане на средства от Сребърния фонд, както и срещу използването на резерва за покриване на бюджетния дефицит.
МВФ смята, че емисия на еврооблигаии е добра възможност. "Разработването на план за нивото на държавния дълг в средносрочен аспект би могло да допринесе за по-интегриран подход на финансирането в бъдеще", се казва още в изявлението.

"Неотдавнашната пенсионна реформа ще донесе значителни икономии от 4 процента от БВП в средносрочен план. Използвайки движещата сила на реформата и за да повиши участието на пазара на труда, правителството би могло да помисли за обвързване на пенсионната възраст с продължителността на живота и унифициране на пенсионната възраст. Предприети са действия за намаляване на допълнителните рискове за бюджета от страна на държавните предприятия в транспортния и енергийния сектор. Ще трябва да се търси и решение за увеличаващия се фискален натиск на разходите за здравеопазване в средносрочен аспект.",

"Банковата система остава добре капитализирана, ликвидна, печеливша и с ефективен банков надзор", отбелязва МВФ. 
 Реформирането на правната рамка за обявяване в несъстоятелност, включително и ограничаване възможността за обявяване в несъстоятелност със задна дата, ще помогне за решаване на проблема с натрупаните необслужвани кредити, според институцията.

Премиерът Бойко Борисов обаче прочете само избрани части от прессъобщението пред журналисти, като не пропусна да отбележи, че лидерът на БСП Сергей Станишев често коментира финансовата дисциплина.