Сделката за "Горубсо - Мадан" е финализирана. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА . Министър Добрев посочи, че по сделката за "Горубсо - Мадан" има тежест от 12 млн.евро, която по думите му била вдигната. За да се впише промяна в Централния депозитар, трябва да минат Великденските празници в Европа, за да може във вторник авалът /поръчителство/ от 12 млн. евро да бъде вдигнат, непосредствено след това промяната ще бъде вписана в Централния депозитар, допълни министърът.

Приключването на сделката по продажбата на "Горубсо - Мадан" бе едно от условията, работниците от "ОЦК Кърджали" да си получат заплатите. Собственикът и на двете дружества Валентин Захариев обяви преди седмица, че с парите от Горубсо ще плати на работниците, които днес за пореден ден блокираха изходите към Кърджали. Те дори заплашиха, че ако до сряда не си получат парите, са готови да спрат да ходят на работа и да поддържат индукционната пещ, която, по думите им, ако спре, производството в завода много трудно би се възобновило.

Добрев съобщи, че се търси нов мениджмънт на "ОЦК Кърджали" в краткосрочен план, за да може да се подобри управлението на дружеството и да се подпомага намирането на стратегически инвеститор. Водят се преговори, не мога да се ангажирам с дата, допълни министърът.

Вчера и финансовият министър Симеон Дянков обяви, че има трима кандидати за ОЦК, които преговаряли директно с банките кредиторки. Сред тях не бил собственикът на КЦМ Пловдив и Николай Вълканов, който е новият собственик на Горубсо. Миналата седмица Захариев обвини точно него за несполуките си в двете компании и предположи, че искат да му ограбят бизнеса.
Тази сутрин премиерът Борисов призова стачкуващите работници да протестират пред къщата на Захариев, а да не предизвикват ексцесии в региона.

Временната парламентарна комисия по шистовия газ има непосредствена задача да изчисти текстовете по мораториума, за да позволи добиването на конвенционален газ, каза още министър Добрев. По тази причина комисията трябва възможно най-бързо да изслуша експертите какви са проблемите, за да може да се коригира мораториума в тази си част, допълни той.
Днес премиерът Борисов обяви, че България разполага с голямо находище на конвенционален газ, което би ни решило проблемите с доставките. Именно и за това било предложението към парламента да бъде свалено ветото за проучвания. Борисов не пожела да даде подробности за находището, тъй като обещал на министъра да си мълчи за него.

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, ръководителят на Управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" Деница Николова и министърът на икономиката енергетиката и туризма подписаха пет договора за безвъзмездна финансова помощ в размер на 20,5 млн. лв.