Икономическият растеж на България ще бъде в скромните 1,4 на сто през тази година, а не както е заложено в бюджета 2,9%. Това показа проект на Националната програма за реформи за 2012-2020 г., който бе публикуван от финансовото министерство вчера.

Експертите уточняват, че забавянето ще бъде главно заради по-ниския принос на нетния износ към икономиката. По отношение на потреблението прогнозата е домакинствата да останат предпазливи, но да допринесат положително за растежа на БВП.
В актуализирания проект за реформи се предвижда, че през 2013-2015 г. растежът у нас ще бъде между 2,5 и 4%.
Скок на инвестициите
пък се очаква да има само заради усвояването на средствата от европейските фондове, като за тази година те ще достигнат 1,14 млрд. евро, а до три години – 2,5 млрд. евро. Припомняме, че в доклада за бюджета 2012 г. бе заложено стабилната макроикономическа обстановка и фискалната дисциплина да доведат до по-активна инвестиционна дейност.
Все пак в програмата за реформи се отчита, че тази година ще се приемат изменения в Закона за насърчаване на инвестициите, като чрез тях ще се стимулират и вложенията в сектора на високотехнологичните услуги. Така ще се подкрепи износът на услуги, което ще даде своя положителен резултат за текущата сметка, допълват експертите.
За да бъдат подобрени фискалната рамка и управлението в публичния сектор, през годината предстои разглеждане от НС на промени в конституцията с цел ограничаване на политическата намеса в определянето на данъците. Според проекта, за да бъдат въведени нови преки данъци или да се променят ставките на старите, ще е нужно народните представители да съберат две трети мнозинство в парламента.
В Националната програма за реформи е записано още, че пазарът на труда през тази година ще остане на същото ниво като при предходната. Според разчетите първата половина на 2012 г. нивото на безработица дори ще се закотви на по-високо ниво на годишна база, но след лятото ще се успокои до равнището от второто полугодие на предходната година – 11,3%.
По-съществено подобрение на пазара на труда се очаква от 2013 г., като до края на 2015-а средногодишният прираст на заетите ще бъде около 1%, а нивото на безработица постепенно ще отбележи спад до 9,8%.
Високата безработица ще продължи да тежи върху растежа на средната работна заплата през 2012 г., се посочва още в текста. Въпреки негативното влияние на финансовата и икономическа криза върху пазара на труда България запазва своята национална цел за достигане на 76% заетост сред населението на възраст 20-64 г. до 2020 г. Според програмата обаче въпреки усилията на кабинета и до 2020 г. няма да сме стигнали средностатистическия европеец по жизнен стандарт.
Според анализа, ако заложените мерки дадат резултат, стандартът на живот у нас ще се повиши от 44% от средното за ЕС през 2010 г. на 60% през 2020 г.