Реалистичните ни очаквания при приватизацията на "БДЖ-Товарни превози" са за сума около 200 млн. лв., каза председателят на Съвета на директорите в "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров, цитиран от "Фокус". Вече има интерес както от български, така и от чуждестранни компании, допълни той.
Според Владимиров при всички положения до края на тази година "БДЖ-Товарни превози" трябва да бъде частна компания. След приватизацията на дружеството средствата ще останат в БДЖ и с парите ще бъдат погасени всички просрочени задължения към момента, включително и тези, които ще бъдат в падеж до края на 2012 г. Това ще облекчи изключително много състоянието на БДЖ, а банките ще се успокоят, обясни Владимиров.
По думите му важно е и получаването на нотификация от Европейската комисия, за да може държавата да помогне за спасяването на "БДЖ-Пътнически превози", след като "Товарни превози" бъдат приватизирани. Третото важно нещо, което предстои, е да се уточни сумата, която ще бъде необходима за тази държавна помощ, и тя да бъде договорена като съвсем конкретен заем от Световната банка.