След като вземат решение относно новия спасителен пакет за Гърция, вероятно ще бъде отделена финансова помощ и за Португалия, коментира германският в. „Ханделсблат”, цитиран от "Фокус".
Португалия изглежда е спечелила подкрепата на германския финансов министър в усилията си да получи глътка въздух за изпълнението на мерките за икономии и реформите, обещани в замяна на миналогодишния спасителен заем, информира Асошиейтед прес, цитиран от БТА.
До голяма степен вината за задълбочаващата се рецесия и рекордната безработица в страната се стоварва върху вдигането на данъците, орязването на заплатите и другите мерки за намаляване на дълга, които се прилагат в замяна на спасителния пакет от 78 милиарда евро (103 милиарда долара). Португалското правителство е заявило, че иска по-гъвкави условия по спасяването, които не е определило, но настоява, че страната не се нуждае от повече пари или време, за да възстанови финансовото си здраве.
Късно снощи германският министър на финансите Волфганг Шойбле е бил записан да казва на португалския си колега, че Берлин е готов да подкрепи евентуални промени в спасителната програма за Португалия. В коментарите, уловени от португалския телевизионен канал Те Ве И преди снощната среща на финансовите министри от еврозоната в Брюксел, Шойбле заявява пред Витор Гашпар, че "ключът" за новите стъпки, които да бъдат предприети, е първо да се намери решение на за продължаващите дългови проблеми на Гърция.
"Ако тогава се наложи коригиране на португалската програма, то ние сме готови да го направим", отбелязва Шойбле в разговора между двамата. "Това е много ценно", отговаря Гашпар. Не е ясно дали целият разговор е записан, отбелязва АП.