Държавите кредиторки на Гърция трябва да се откажат от част от гръцкия дълг, подобно на частните банки, заяви лидерът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер в интервю за днешния брой на австрийския вестник "Стандарт", предаде Франс пресу цитирана от БТА.
Без да цитира цифри, Юнкер заяви, че след постигането на евентуално споразумение между Атина и частните банки за отписване на 50 процента от гръцкия дълг, за което в момента се водят трудни преговори, страните "трябва да си зададат въпроса дали не е необходима държавна помощ".
По думите му, целта за намаляване на гръцкия държавен дълг до 120 процента от Брутния вътрешен продукт, което е задължително условие за деблокирането на необходимите средства за подпомагане на Гърция, "няма да бъде напълно постигната" само с отписването на дълга, притежаван от частните банки. През последните 18 месеца страните от еврозоната отпуснаха на Гърция около 73 милиарда евро кредити, напомня агенцията.
Искането на Юнкер идва след настояването на МВФ ЕЦБ също да понесе загуби по притежаваните от нея гръцки облигации. Централната банка категорично го отхвърли.