Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви на среща с бизнеса в Плевен, че държавата ще даде възможност на бизнеса да бъде водещ при определяне на приоритетите, ползвайки средства чрез инициативата "JESSICA" за облагородяване и осъвременяване на градската среда, съобщи БТА. По думите й тази инициатива е модерен финансов инструмент, чрез който държавата, бизнеса и общините ще могат заедно да работят с европейските фондове по един по-гъвкав начин, в сравнение с досегашния, по който са усвоявани евро средства в България.
Министър Павлова отбеляза, че е създадена възможност да бъдат инвестирани във Фонда за градско развитие над 100 милиона лева до 2015 година, а в следващия програмен период да бъдат вложени още по-големи инвестиции. "Предимство е, че кредитирането е дългосрочно - за 20-годишен период. Единственото условие да бъдат отпуснати средствата е проектът да има подкрепата на общината и да е част от общия устройствен план", отбеляза Павлова.
Целта е парите да бъдат вложени в проекти в шестте най-големи градове, които да генерират печалба и да променят облика им, допълни тя. Министърът подчерта значението на "JESSICA" за развитие на публично-частното партньорство, за което са предприети и законодателни инициативи. Министър Павлова посочи, че в областта по линия и на други програми са осигурени над 100 милиона лева инвестиции, като още през следващите месеци. Плевен ще получи 20 милиона лева за модернизация на градския транспорт.
Председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че градът има уникален шанс да подобри градската среда, да създаде работни места и много по-добри условия за живот на неговите жители. Срещата бе ръководена от кмета Димитър Стойков.
Инициативата "JESSICA" бе представена от Мартин Заимов - изпълнителен директор на Фонда за градско развитие и Деница Николова - ръководител на управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие". В работата на форума участва Филип Лот - Главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк, бенефициенти на инициативата.