В тази глава обаче се споменава друг пакт - Евро плюс, в който се предвижда хармонизация на данъчните основи в ЕС и който бе подписан от премиера Бойко Борисов на 25 март м.г. ,пише "СЕГА".
Съображението на кабинета е, че държавата ни не иска да се обвързва с данъчна хармонизация в ЕС, защото се опасява, че ще изгуби конкурентното си предимство чрез ниския корпоративен данък.
Преговорите за фискалния пакт трябва да приключат до 30 януари, когато ще има извънреден Европейски съвет по настояване на френския президент Никола Саркози и германската канцлерка Ангела Меркел. Те се разбраха, че подписването на документа трябва да стане на 1 март.
Министърът на външните работи Николай Младенов заяви вчера, че правителството категорично не подкрепя идеята за въвеждане на обща данъчна основа за евространите, както и за данък върху финансовите транзакции. Освен това страната ни няма да поеме допълнителни ангажименти като вноски към Международния валутен фонд.
Третият вариант на фискалния пакт, получен във вторник вечерта от правителството, бе публикуван вчера от британския евроскептичен сайт "Оупън Юръп". В него неудобната глава IV "Координация на икономическата политика и конвергенция" продължава да фигурира.
Финансовият министър Симеон Дянков пък настоява направо да отпадне цялата глава, като заяви, че такова мнение са изразили и други страни, припомня вестникът. Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин, който е привърженик на пакта Евро плюс, каза пред "Сега", че ако тази глава от бъдещия фискален пакт отпадне или ако България си издейства освобождаване от ангажименти по нея до влизането си в еврозоната, на практика ще се откаже и от задълженията си по Евро плюс.
Въпреки подписа на Борисов пактът Евро плюс има само силата на политическа декларация, защото не е подлаган на ратификация от парламентите на никоя държава. Фискалният пакт обаче ще бъде ратифициран и споменаването на Евро плюс в него автоматично ще превърне политическата декларация в обвързващ текст.
Николай Младенов днес ще докладва пред Комисията по европейските въпроси и еврофондовете на парламента как вървят преговорите по фискалния пакт.
Досега опозицията на няколко пъти искаше дискусията за задълженията къмЕС, поети от правителството и за фискалния пакт, уговорен на предишния Европейски съвет, състоял се на 9 декември.