Пионерът във фотографския сектор "Кодак" (Kodak), който доминираше в продажбите на ленти през по-голяма част от 20-и век, обсъжда с банки възможността да обяви фалит, съобщи снощи в. "Уолстрийт джърнъл", предаде БТА. В статията се посочва, че последната надежда на компанията да избегне фалит по Глава 11 е в продажбата на патентите, които притежава.
Легендарната компания е в разговори с потенциални кредитори, за да осигури около 1 млрд. долара финансиране по схемата дълг срещу собственост, за да избегне фалита.
Акциите на „Кодак” паднаха с 28% до 47 цента, допълва Ройтерс. Говорител на компанията е отказал коментар.
Бившата "блу-чип" компания, създадена през 1892 година, се бори за оцеляване от края на 90-те години, когато разпространението на цифровите фотоапарати започна да унищожава нейния бизнес с ленти. Опитът на "Кодак" да премине към цифровите фотоапарати не бе успешен, а разпространяването на смартфоните подкопа продажбите на по-евтините дигитални фотоапарати на "Кодак".
Компанията има 19 000 служители. Ако продажбата на патентите не бъде успешна, "Кодак" ще обяви на търг 1100 патента като част от план за фалит, а същевременно се водят разговори с банки като Джей Пи Морган (JP Morgan), Ситигруп (Citigroup) и Уелс Фарго (Wells Fargo) за финансирането, от което би имала нужда, за да продължи, се посочва в материала на "Уолстрийт джърнъл".
През ноември "Кодак" предупреди, че няма да оцелее през 2012 г., ако не осигури 500 млн. долара като ново финансиране или от патенти.