Нова, поредна "ножица" от 5 до 15 на сто се задава за доходите на работещите в Гърция, алармират вестниците. Поводът са започващите днес преговори в Атина между гръцкото правителство и представители на "тройката" от ЕК, ЕЦБ и МВФ за подписване на споразумение по втория заем за страната в размер на 130 млрд. евро, одобрен от лидерите на еврозоната в края на октомври, съобщава БТА.
В. "Типос тис кириакис" предрича, че проверките ще доведат до орязването на още една заплата, тъй като "тройката" настоява за премахване на увеличението на заплатите от 1,6 на сто от юли догодина, предвидено в националния колективен трудов договор, и за намаляване на основната заплата в държавния сектор от 751,3 евро на 620 евро. "Тройката" иска да бъдат съкратени 13-та и 14-та заплати, допълва в. "Та неа".
В. "Нафтемборики" отбелязва, че "тройката" ще поиска и мерки за подобряване ликвидността на предприятията. В. "Риъл нюз" твърди, че премахването на двете заплати ще засегне три милиона гърци. Според изданието "тройката" щяла да настоява също за експресни уволнения в държавния сектор, за разпродажба на държавно имущество и допълнителни мерки, за да се затвори "дупката" в бюджета за тази година. Освен това, международните кредитори щели да поискат от кабинета в Атина да предприеме "сафари" срещу данъчните длъжници и да ускори събирането на налози.
В. "Прото тема" пише, че 500 хиляди гърци са изнесли парите си в чужбина и че три дъщерни поделения на банките - Емпорики, Ситибанк и HSBC, насочвали своите клиенти да изнасят навън авоарите си и по-специално в страни, смятани за най-сигурни в момента, като Франция, Люксембург, Швейцария, Великобритания и Кипър.