Причината е липсата на "решителни мерки" от срещата на върха миналата седмица, предаде Франс прес, цитирана от БТА. На срещата страните от ЕС се разбраха за създаването на данъчно-бюджетен съюз, но не успяха да се споразумеят за емитирането на еврооблигации.
"Липсата на мерки за стабилизиране на пазарите в краткосрочен план означава, че еврозоната и Европейският съюз в по-широк план остават обект на нови сътресения и единството на еврозоната продължава да е под трайна заплаха", се посочва агенцията в съобщение.
В същото време международната рейтингова агенция Standard and Poor's (S&P) обяви, че обмисля да понижи оценката за дълга на 15 европейски застрахователни компании. Сред застрахователните компании, които могат да бъдат засегнати, са френската Axa, CNP, Aviva, френската Централна каса за презастраховане, ирландската IPB и др.
От рейтинговата агенция уточняват, че ще вземат решението си относно оценката на застрахователите до четири седмици, след като разрешат въпроса за 15-те европейски страни, които поставиха под наблюдение. При анализите ще се вземат предвид и последствията от последната среща на върха в ЕС.