Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Инфлацията трябва да нарасне повече, преди да бъдат прекратени паричните стимули, каза Драги БТА
Драги прибира ”базуката” при инфлация от 2%
Георги Брандийски - 14 март 2018, 14:43
въпреки силния растеж икономиката на еврозоната все още е изправена пред "рискове и несигурност" - включително разрастващия се търговски спор със САЩ.
Това обяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от БТА. Той предупреди, че инфлацията трябва да нарасне повече, преди да бъдат прекратени паричните стимули, предаде Асошиейтед прес.

Драги отбеляза, че по-високата инфлация, а не растежът, е "съвсем ясното условие" за централната банка да спре програмата си за изкупуване на облигации, а рисковете за по-нататъшните перспективи остават. Годишната инфлация от 1,2 на сто в еврозоната е под целта на ЕЦБ за малко под 2 процента - равнище, което е най-добро за икономиката.

Инфлацията може да остане ниска, ако застоят в икономиката и пазара на труда продължи по-дълго. А един продължителен търговски конфликт може да навреди на растежа, каза шефът на ЕЦБ.

По думите на Драги първоначалните ефекти от вдигането на митата изглежда ще бъдат малки, имайки предвид обявените от президента на САЩ Доналд Тръмп нови вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия. Ръководителят на ЕЦБ обаче предупреди че след това "вторият кръг от ефекти може да има много по-сериозни последици", ако Европейският съюз приеме ответни мерки и заради търговския спор търговските ограничения се разпрострат и към други категории продукти. По думите му това би навредило на бизнес доверието и инвестициите.


Още от Институции
Страните от Г-20 изтъкнаха в заключителното си комюнике на срещата в Буенос Айрес значението на международната търговия.
- 21 Март 2018, 06:58
Кметицата на Париж Ан Идалго обяви днес на заседание на ОС началото на проучване за въвеждане на безплатен обществен транспорт във френската...
- 20 Март 2018, 16:02
Виена остава градът в света, който предлага най-доброто качество на живот.
- 20 Март 2018, 09:01
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.