Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Хората не разбират, че еврозоната за жалост има и негативен ефект, каза Виктор Папазов Bulphoto
Експерт: От ямата на еврото излизане няма
Георги Брандийски - 14 март 2018, 09:28
Скептик съм за бъдещето на еврото след пет до десет години. Хората не разбират, че еврозоната за жалост има и негативен ефект.
Това каза пред БНР икономистът и финансист Виктор Папазов, който коментира темата за еврозоната.

Членството на България в еврозоната е много опасно, с негативен ефект в средносрочен и дългосрочен аспект, смята Папазов:

"Това, което ще ни се случи на нас, а може би и по-лошо: примерът е Гърция. Когато се откажеш от национален суверенитет и дадеш на някой друг да емитира парите ти, тези хора могат да емитират колкото искат пари и с тези пари, създадени от нищото, да изкупят цялата държава. И толкоз. Зад тези шарени хартийки, които са в джобовете ни, не стои нищо. Стои кредит. Погледнете баланса на Европейската централна банка - той се е раздул като кърлеж. Колко време мислите, че може да продължава това? Хората някак не виждат какво се случи в Италия този уикенд и тепърва ще се случва."

Запитан има ли връщане назад от еврозоната Виктор Папазов отбеляза, че от този капан измъкване няма.

Като в онази песен „Хотел Калифорния“ – винаги можеш да влезеш, но никога вече не можеш да излезеш, каза финансовият експерт.

По думите му хората не разбират, че еврозоната за жалост има и негативен ефект, който е един вечен дългов капан. Паднем ли веднъж в тази яма, от нея никога няма да излезем. Аз задавам въпроса защо Дания не е в еврозоната? Защо Швеция, която има най-старата централна банка, не е в еврозоната? Великобритания за какво мислите, че си отива от ЕС? Мислите, че британците са глупави и късогледи, попита Папазов.

Според него само допреди сто години Британската империя беше най-голямата в света – слънцето не залязваше над нея…"

Тези инфраструктурни монополи – електроразпределението, не биваше да бъдат приватизирани. Дали държавата ще влезе в ЧЕЗ не знам, но всички ние ще сме потърпевши, подчерта Папазов, анализирайки сюжета с продажбата на ЧЕЗ:

"Пробутват ни една много елементарна постановка. Само човек, който е много наивен, би повярвал, че някаква госпожа Гинка от Пазарджик, до вчера с някакъв дребен бизнес, изведнъж купува най-апетитното електроразпределително дружество и веднага се намира банка, която ще й даде кредит, за да купи ЧЕЗ. Човек, който е теглил от банка, знае колко е тежък процесът. Не може да се случи банка да ви отпусне 320 млн. кредит без да имате огромни обезпечения извън самото ЧЕЗ. Очевидно става дума за много сериозна политическа протекция и за някаква голяма игра", каза бившият шеф на БФБ.


Още от Институции
Страните от Г-20 изтъкнаха в заключителното си комюнике на срещата в Буенос Айрес значението на международната търговия.
- 21 Март 2018, 06:58
Кметицата на Париж Ан Идалго обяви днес на заседание на ОС началото на проучване за въвеждане на безплатен обществен транспорт във френската...
- 20 Март 2018, 16:02
Виена остава градът в света, който предлага най-доброто качество на живот.
- 20 Март 2018, 09:01
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.