Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Сивият сектор на пазара за горива е около 30% Bulphoto
Новите правила на пазара за горива
Красимир Тодоров - 13 март 2018, 08:43
Фискалният резултат от промените в законодателството за пазара на горива ще бъде много положителен и то не еднократно, а за дълъг период от време.
 Това каза Андрей Делчев, изп. директор на Българска петролна и газова асоциация пред телевизия „Блумбърг“.

Той коментира целите на законопроекта, предвиждащ включване в единен регистър и банкова гаранция за всички фирми, които продават, складират или транспортират петролни и газови продукти.  

"В момента сивият сектор генерира около 1 млрд. лв. годишно. Сивият сектор в този сектор е много значим. Преди две години министерството в свой доклад го оцени на около 30%. От тогава бяха предприети мерки, но процентът все още е много висок", смята Делчев.  

Спорред него, основната идея не е да се вдигне летвата, а да се изсветли сектора, за да се знае кои са точно икономическите оператори в него, защото това сега не е ясно.

"Никой не може да каже колко са фирмите, които през годината са търгували или ще търгуват с горива. Броят е твърде променлив, появяват се фирми фантоми, не изпълняват задълженията си. Търси се прозрачност на пазара", каза представителят на бизнеса с горива.

Според него, сивата част е неплащане на акцизи и ДДС и в допълнение към това неизпълнение на задължения за съхраняване на задължителни запаси, неизпълнение на екологични задължения, както и неизпълнение на технически задължения, свързани със съоръженията и измервателните уреди.


Още от Бизнес
Поскъпване на тока за бита ще поискат електроенергийните дружества на EVN, които снабдяват Югоизточна България. От компанията...
БНР - 20 Март 2018, 18:57
Голяма част от държавните фирми не са в добро финансово състояние, но това не е от днес или вчера, а от много време...
БНР - 20 Март 2018, 18:27
Идеята за “Турски поток“ наистина беше блъф и когато твърдяхме това, много хора в България, наши опоненти, обясняваха, че т...
БНР - 20 Март 2018, 18:04
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.