Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Сесилия Малмстрьом: Видяхме как протекционизмът се използва като оръжие БТА
ЕС не се страхува от протекционистките заплахи
Виктор Стефанов - 12 март 2018, 13:29
ЕС ще се защити от тези, които го заплашват с протекционизъм.
Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом заяви днес, че ЕС "не се страхува" от протекционистките заплахи на президента на САЩ Доналд Тръмп за стоманата, алуминия или автомобилите и че блокът ще се защити от тези, които го заплашват.

"Видяхме неотдавна как (протекционизмът) се използва като оръжие, за да бъдем заплашени и сплашени. Само че ние не се страхуваме и ще се защитим от тези, които ни заплашват", каза Малмстрьом, цитирана от АФП, в Брюксел в реч, посветена на устойчивата търговия.

Въпреки предупрежденията на търговските партньори на САЩ, президентът Доналд Тръмп придаде официална форма на решението си да наложи мита върху вноса на стоманата от 25 на сто и от 10 на сто за алуминия. Те трябва да влязат в сила до 15-ина дни.

След това Тръмп настоя в събота от ЕС "да се откаже" от митническите бариери и ограниченията в регламентите на съюза, засягащи американските продукти, за да бъде изключен от тези мита, защото, ако не направи това, той е заплашен и с мита върху европейските коли.

Европейците бяха изненадани от това изявление. Те очакват допълнителни обяснения на дискусиите, които са насрочени за тази седмица, но вече подготвят контрамерки, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Непосредствената мярка, приложима за три месеца, би могла да бъде обмитяване и то с голяма ставка, като ответна мярка, на някои емблематични американски продукти като джинсите, моторите и фъстъченото масло. Брюксел вече е съставил списък с такива стоки, допълни Франс прес.

Малмстрьом каза днес, че се надява и на подкрепата на страните, с които ЕС вече има сключено и в момента преговаря за споразумение за свободна търговия като Канада, Япония или страните от Меркосур, за да даде отпор на протекционистките заплахи и "да защити една отворена търговия, която облагодетелства всички".


Още от Институции
Страните от Г-20 изтъкнаха в заключителното си комюнике на срещата в Буенос Айрес значението на международната търговия.
- 21 Март 2018, 06:58
Кметицата на Париж Ан Идалго обяви днес на заседание на ОС началото на проучване за въвеждане на безплатен обществен транспорт във френската...
- 20 Март 2018, 16:02
Виена остава градът в света, който предлага най-доброто качество на живот.
- 20 Март 2018, 09:01
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.