Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Марио Драги изрази опасения от плановете на американския президент Доналд Тръмп БТА
ЕЦБ даде сигнал, че прибира ”голямата базука”
Георги Брандийски - 8 март 2018, 17:01
ЕЦБ обяви днес, че е понижила прогнозата си за инфлацията в еврозоната за 2019 година, като е по-оптимистично настроена за растежа на валутния съюз през 2018 г.

Институцията с централа във Франкфурт вече прогнозира инфлация от 1,4 процента през 2019 година спрямо 1,9 на сто при предишната си оценка през декември.

За тази година очаква икономически растеж на еврозоната от 2,4 на сто спрямо 2,3 процента при предишната прогноза, съобщи президентът на ЕЦБ Марио Драни на пресконференция. Останалите прогнози до 2020 година остават без промяна.

ЕЦБ остави днес водещата си лихва на исторически минималното равнище от нула процента и потвърди, че ще продължи програмата си за изкупуване на облигации поне до септември, предаде Франс прес.

Лихвата по депозитите също е запазена без промяна на минус 0,4 на сто. Институцията намекна, че при необходимост може да удължи програмата и след този срок, но избегна да обещава увеличаване на обема на покупките, допълва Ройтерс. Това се приема като сигнал, че ЕЦБ остава решена да сложи край на тригодишната схема на стойност 30 млрд. евро месечно до края на текущата година. Програмата е по-известна, като ”голямата базука”.

Целевото инфлационно равнище за банката е малко под 2 на сто. През февруари обаче показателят в еврозоната се забави до 1,2 на сто, което бе най-ниската стойност от декември 2016 година.

В същото време президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги изрази опасения от плановете на американския президент Доналд Тръмп да наложи мерки за ограничаване на търговията, предаде Асошиейтед прес.

Непосредственият ефект няма да бъде голям, но едностранните решения са опасни, посочи Драги. Дългосрочният ефект пък зависи от това, дали ще бъдат взети ответни мерки, дали ще има отговор при валутните курсове, както и от последиците за доверието.

Търговските спорове трябва да бъдат решавани чрез многостранни преговори като тези под егидата на Световната търговска организация, каза той. Според централния банкер на еврозоната най-важният аспект на евентуални мита ще бъдат последиците за икономическото доверие, което е трудно за оценяване. Спад на доверието ще засегне икономическия растеж и инфлацията, допълни той.

Има и опасения за състоянието на международните отношения, "защото ако налагате мита срещу тези, които са ваши съюзници, човек се чуди кои са враговете", отбеляза Драги. /


Още от Институции
Страните от Г-20 изтъкнаха в заключителното си комюнике на срещата в Буенос Айрес значението на международната търговия.
- 21 Март 2018, 06:58
Кметицата на Париж Ан Идалго обяви днес на заседание на ОС началото на проучване за въвеждане на безплатен обществен транспорт във френската...
- 20 Март 2018, 16:02
Виена остава градът в света, който предлага най-доброто качество на живот.
- 20 Март 2018, 09:01
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.