Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
”Мудис” промени обаче перспективата за новия кредитен рейтинг на Турция до стабилна от отрицателна Архив
Мудис свали рейтинга на Турция до боклук
Георги Брандийски - 8 март 2018, 11:41
Високорисков кредитен рейтинг (известен повече като боклук) получи Турция от агенция Мудис, или намаление с една степен - до Ba2 от Ba1.
Това е с две нива под инвестиционния клас, съобщи Уолстрийт Джърнъл, цитиран от Инфосток.

Като аргумент се посочва продължаващата загуба на институционална сила, на влошаващите се политически условия и на увеличените рискове от външни шокове и тези, свързани с разширяващия се дефицит на текущата сметка на страната. Оценката на "Мудис" съвпада с тази на "Стандард енд Пуърс" преди по-малко от месец. На този етап само агенция "Фич" определя рейтинг за нашата южна съседка, който е само с една стъпка под инвестиционния клас.

"Мудис" промени обаче перспективата за новия кредитен рейтинг на Турция до стабилна от отрицателна.

В коментара си за решението „Мудис" отбеляза: "Съществуващото отслабване на кредитния профил на Турция продължава да се движи главно, както през последните четири години, от влошаването на институционалната мощ на страната. Правителството изглежда все още се съсредоточава върху краткосрочни мерки, които са в ущърб на ефективната парична политика и на фундаменталната икономическа реформа."

Според агенцията потенциалното повишаване на рейтинга на Турция е ограничено от високата степен на външна уязвимост. "Нарастващ възходящ натиск по отношение на кредитния рейтинг може да се осъществи в случай на структурно намаляване на тези уязвимости, т.е. значително и трайно ограничаване на дефицита по текущата сметка или удължаване на външната дългова структура на банковия и на корпоративния сектор", коментира "Мудис".

След тази новина, турската лира попадна под натиск от разпродажби спрямо американския долар и еврото. Американската валута поскъпна до 3,8089 турски лири, но на този етап остава далеч под рекордния връх около 3,9810 лири, достигнат през втората половина на ноември 2017 година. В същото време еврото нарасна до 4,7309 турски лири, доближавайки вчерашния исторически връх от около 4,7332 лири.


Още от Институции
Страните от Г-20 изтъкнаха в заключителното си комюнике на срещата в Буенос Айрес значението на международната търговия.
- 21 Март 2018, 06:58
Кметицата на Париж Ан Идалго обяви днес на заседание на ОС началото на проучване за въвеждане на безплатен обществен транспорт във френската...
- 20 Март 2018, 16:02
Виена остава градът в света, който предлага най-доброто качество на живот.
- 20 Март 2018, 09:01
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.