Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
България трябва да се подготви за ползите и разходите по приемане на еврото
Икономисти: Има и ползи и плащания по еврото
Георги Брандийски - 23 февруари 2018, 13:30
Еврозоната представлява важна цел за България и приоритетите на икономическата политика, която води България, са важни заради подготовката за членството.

Това каза председателят на Съюза на икономистите Татяна Хубенова, цитирана от БТА.

Според нея България показва много добро съответствие по макроикономическите критерии за номинална конвергенция. Хубенова смята, че след 2014 г. финансовият сектор на България е преминал към въвеждането на европейските регулации, които подготвят страната ни за съответствие с изискванията.

По думите й България трябва да се подготви за ползите и разходите по приемане на еврото. Затова тя призова да се проведе публична дискусия по този въпрос.

Хубенова обясни, че включването в чакалнята на еврозоната означава, че страната, която е претендент, не е изпълнила напълно изискванията за въвеждане на еврото. Именно затова включването в този първи етап на членство е политически процес. Участието в чакалнята означава още, че страната ни трябва да бъде готова за още по-голямо съответствие и напредък за постигане на устойчивост в изпълнение на критериите на замяна на националната валута с евро.

Приемането на еврото не е формална парична реформа, разясни председателят на Съюза на икономистите.

"Чакалнята е един продължителен, но може да бъде и непродължителен период в зависимост от това дали страната, която се включва там, успява да постига устойчивост на постигнатото съответствие на изискваните номинални критерии за конвергенция", добави Татяна Хубенова.


Още от Институции
Страните от Г-20 изтъкнаха в заключителното си комюнике на срещата в Буенос Айрес значението на международната търговия.
- 21 Март 2018, 06:58
Кметицата на Париж Ан Идалго обяви днес на заседание на ОС началото на проучване за въвеждане на безплатен обществен транспорт във френската...
- 20 Март 2018, 16:02
Виена остава градът в света, който предлага най-доброто качество на живот.
- 20 Март 2018, 09:01
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.