Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Европейските фондове ще финансират само проекти, които носят реална добавена стойност, заяви Йотингер Getty Images/Guliver Photos
Йотингер иска 1.1% вноска в бюджета на ЕС
Георги Брандийски - 14 февруари 2018, 15:32
След Brexit в бюджета на Европейския съюз (ЕС) ще се отвори „дупка“, а има амбициозни програми за изпълнение в различни области – миграция, отбрана и т.н.

Това обясни комисарят по въпросите бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер по време на брифинг в Брюксел, излъчен във видеосистемата на Европейската комисия (ЕК) и цитиран от Инвестор. Той даде обяснения за дебатите, провели се по-рано днес между комисарите за бъдещето на многогодишната финансова рамки след 2020 г.

Комисарят беше категоричен, че за следващата финансова рамка трябва да бъде предоставено финансиране, за да покаже устойчивостта на ЕС. Според него 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) като вноска в европейския бюджет няма да бъде достатъчно и ще постави ЕС пред тежък избор – селско стопанство или друго да подкрепи. Затова е нужно увеличаване на вноската на членовете.

Йотингер уточни, че се обсъжда вноската да бъде в размер на поне 1,1% от БВП, но все още има нерешени въпроси за нови инструменти, които ще бъдат финансирани от европейския бюджет. Според него не може да става въпрос за съкращения, тъй като ЕК вече е намалила разходите с 5%.

Подобни процеси правят и други институции, още намаление на разходите ще застраши възможността да се извършва работата на институциите, подчерта той. Йотингер добави, че две трети от разходите в бюджета не могат да бъдат орязани. Той даде за пример резултати от срещи в Австрия например, където работещите в селското стопанство са абсолютно против намаляването на разходите на Общата селскостопанска политика.

Европейските фондове ще финансират само проекти, които носят реална добавена стойност, заяви още комисарят и обясни, че в момента тече процес по модернизиране на рамката и опростяване на правилата. В момента се работи до определение за добавена стойност и то ще се отнася до новите проекти, но и за цялостното финансиране на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика.

По-рано председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обясни, че част от страните от ЕС не искат да дават повече пари в бюджета на ЕС, а друга част – да получават повече пари от ЕС.

Още от Институции
Финландия се опитва да измисли какво да прави с конфискуваните от властите в страната близо 2 000 биткойна.
- 20 Февруари 2018, 16:10
Мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Турция предупреди за възможна опасност от „прегряване“ на турската икономика заради бързото ѝ...
- 20 Февруари 2018, 15:41
Българските икономически агенти демонстрират широко базиран оптимизъм през януари, загатвайки за високата скорост, с която стопанството навлиза в...
- 20 Февруари 2018, 15:22
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.