Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Цената на дигиталната валута отбелязва значително по-големи колебания от тази на еврото, каза Марио Драги БТА
Драги: Не е работа на ЕЦБ да се занимава с биткойна
Георги Брандийски - 14 февруари 2018, 09:44
Не влиза в задълженията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да регулира търговията с биткойни.

Това заяви управителят на финансовата институция Марио Драги, като отново отправи предупреждение за съществуващите рискове, свързани с волатилната валута.

Все повече нарастват призивите властите, включително и централните банки, да упражнят контрол върху пазара на дигитални валути, който отбеляза значително движение на цените, включително и силно обезценяване на редица криптовалути. Според Драги обаче забраната или регулирането на този вид разплащателни средства не влиза в задълженията на ЕЦБ, посочва Ройтерс, цитиран от Инвестор.

„Мнозина от вас публикуваха въпроси за това дали ЕЦБ ще забрани биткойна или ще го регулира... Трябва да кажа, че не е отговорност на ЕЦБ да прави това“, заяви той във видео, в което отговаря на въпроси на граждани.

На питане относно покупка на криптовалутата президентът на банката посочи, че самият той би „помислил върху това внимателно“. Директорът също така припомни, че цената на дигиталната валута отбелязва значително по-големи колебания от тази на еврото, припомняйки, че криптовалутите не са подкрепени от нито една финансова институция.

Драги допълни още, че технологията блокчейн, която е в основата на биткойна, е „доста обещаваща“ и очакванията са от нея да има „много ползи“, включително и в областта на плащанията. Въпреки това той предупреди, че в момента тя все още не е достатъчно сигурна, за да може да се използва от централните банки.


Още от Институции
Финландия се опитва да измисли какво да прави с конфискуваните от властите в страната близо 2 000 биткойна.
- 20 Февруари 2018, 16:10
Мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Турция предупреди за възможна опасност от „прегряване“ на турската икономика заради бързото ѝ...
- 20 Февруари 2018, 15:41
Българските икономически агенти демонстрират широко базиран оптимизъм през януари, загатвайки за високата скорост, с която стопанството навлиза в...
- 20 Февруари 2018, 15:22
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.