Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Броят на пътническите полети и на пътниците се удвоява на всеки 15 години Shutterstock
Нови 600 хил. пилоти нужни до 2036 г.
Георги Брандийски - 14 февруари 2018, 09:25
Ръстът на въздушния транспорт ще принуди авиокомпаниите по света да назначат до 2036 г. над 600 000 пилоти.

Това обаче се очертава като предизвикателство предвид застаряването на населението, обяви Международната организация по гражданско въздухоплаване (МОГВ), цитиран от БТА.

Броят на пътническите полети и на пътниците се удвоява на всеки 15 години, но работната ръка в сектора се свива, каза генералната секретарка на организацията Фан Лю, говорейки пред съвета за международни отношения в Монреал в Канада.

Тя изтъкна неизбежното застаряване на населението, намаляването на раждаемостта и други фактори като това, че бъдещи таланти са привличани от високотехнологичните сектори.

Всичко това означава, че гражданската авиация трябва да положи повече усилия, за да привлече и задържи квалифицираните работници, от които има нужда в идните десетилетия, предупреди госпожа Лю.

МОГВ, която е агенция на ООН, смята, че до 2036 г. ще има нужда от най-малко 620 000 пилоти, за да се управляват самолети с или с повече от 100 места по света. "И 80 процента от тези бъдещи авиатори ще бъдат нови пилоти, които все още не летят", подчерта Фан Лю. Същото се отнася и за сектора на авиодиспечерите и за персонала по поддръжка на самолетите и за други технически лица в отрасъла, допълва генералната секретарка на МОГВ.

Растежа на авиотранспорта се обяснява с подема на туризма, но и с търговията онлайн, чийто доставки на 90 процента се извършват по въздух срещу едва 16 процента през 2010 г. Над 4,1 милиарда души пътуват със самолет всяка година и една трета от разменените стоки по света също са транспортирани по въздух.

Освен с предизвикателствата, свързани с работната ръка, гражданската авиация трябва в скоро време да се справи и с задръстените летища. Най-малко 24 международни летища в Африка ще бъдат претоварени и неспособни да се справят с увеличаването на въздушния трафик след само две години, предупреждава Фан Лю.


Още от Бизнес
Българската икономика се развива добре и почти няма незаети работни места - така изглеждат тенденциите, очертани от после...
БНР - 20 Февруари 2018, 19:58
През първата половина на днешната американска търговия индексът на сините чипове “Дау Джоунс“ загуби близо 200 пункта от сто...
БНР - 20 Февруари 2018, 18:02
Ние се отдалечаваме от средното ниво на развитие на Европейския съюз на човек от населението...
БНР - 20 Февруари 2018, 17:55
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.