Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Норвежкият суверенен фонд е с активи от 1 трилион долара freeimages.com
Норвежки фонд ще бори корупцията
Георги Брандийски - 13 февруари 2018, 14:01
Норвежкият суверенен фонд има нови очаквания за начина, по който над 9000 компании, в които инвестира да се борят с корупцията, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.
Фондът е с активи от 1 трилион долара. Той предложи управителните съвети на компаниите да въведат антикорупционни мерки и процедури за предотвратяване и справяне с корупцията, като тези мерки трябва да са ясно предадени на служителите.

Данните за корпоративното управление и устойчивост могат да повлияят на инвестиционните ни решения. Целта ни е да намалим рисковете за фонда, каза главният изпълнителен директор Ингве Слингстад.

Според фонда компаниите трябва да имат специален механизъм, чрез който да се подават сигнали при нередности в компанията и който да дава възможност за анонимност на подателя. Фондът инвестира приходите от норвежкия петрол и газ в около 9100 компании по света, както и в облигации и имоти. Той е управляван от централната банка на страната.

Закон забранява структурата да инвестира в компании за производство на ядрени оръжия или мини, или пък в компании, които нарушават човешките права наред с още някои ограничения. Периодично фондът публикува очакванията си от всички компании, в които влага ресурсите си.

Фондът е управляван с мисъл за бъдещите поколения и разчитаме на устойчиви бизнес практики, за да създадем дългосрочна възвръщаемост, каза Слингстад. Освен това фондът скоро може да обяви своите очакванията към компаниите във връзка с управлението на соленоводните ресурси. Той вече има политика за управление на сладководните ресурси.

Искаме да имаме документ за очакванията ни във връзка с управлението на водата, който включва и солената вода (...) Това ни засяга като страна и като фонд, отбеляза Слингстад.


Още от Бизнес
Българската икономика се развива добре и почти няма незаети работни места - така изглеждат тенденциите, очертани от после...
БНР - 20 Февруари 2018, 19:58
През първата половина на днешната американска търговия индексът на сините чипове “Дау Джоунс“ загуби близо 200 пункта от сто...
БНР - 20 Февруари 2018, 18:02
Ние се отдалечаваме от средното ниво на развитие на Европейския съюз на човек от населението...
БНР - 20 Февруари 2018, 17:55
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.