Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Шефът на ”Амазон” Джеф Безос може да финансира САЩ за 5 дни БТА
За колко дни милиардерите могат да финансират държавата си?
Георги Брандийски - 13 февруари 2018, 10:51
Колко дълго най-богатите хора на света биха могли да покриват разходите на правителствата си, ако няма други източници на финансиране?

Отговор на този въпрос дава изследване проведено от новинарската агенция Bloomberg и цитирана от Инфосток.

В рейтинга, който бе наречен "Индекс Робин Худ" бяха съпоставени данните за размерите на държавния бюджет и състоянието на най-богатите хора в 49 страни, сред които Русия, САЩ, Япония, Франция, Сингапур, Саудитска Арабия и др.

Собственикът на интернет компанията Amazon Джеф Безос, който през януари тази година оглави класацията за най-богат човек на света, може със състоянието си от 99 млрд. долара да финансира правителството на САЩ в продължение на 5 дни.

Oсновният акционер на "Северстал" Алексей Мордашов, който според Bloomberg е най-богатият човек в Русия със състояние от 19,7 млрд. долара, определено ще се справи по-добре. Той може да покрие разходите на всички руски държавни служби и ведомства в продължение на 2 седмици. Според агенцията за един ден работа на правителството Мордашов ще губи по 1 399 млрд. долара.

Най-дълго в качеството си на държавен инвеститор се оказва, че може да се задържи кипърския милиардер от норвежки произход Джон Фредриксен. Състоянието му от 10,4 млрд. долара би стигнало да 441 дни работа на правителството на островната държава.

Най-бързо от всички би загубил състоянието си собственикът на китайската интернет компания Alibaba Джак Ма. С неговите 45,5 млрд. долара правителството на Китай може да работи всичко на всичко 4 дни.

За толкова биха стигнали парите и на създателя на японската търговска верига Uniqlo Тадаси Янаи и на полския медиен магнат Зигмунд Солож-Жак.

Изследването е проведено по данни на ежедневно обновяваната статистика Индекс на милиардерите на Bloomberg и данни на МВФ за правителствените разходи на държавите по света.


Още от Бизнес
Българската икономика се развива добре и почти няма незаети работни места - така изглеждат тенденциите, очертани от после...
БНР - 20 Февруари 2018, 19:58
През първата половина на днешната американска търговия индексът на сините чипове “Дау Джоунс“ загуби близо 200 пункта от сто...
БНР - 20 Февруари 2018, 18:02
Ние се отдалечаваме от средното ниво на развитие на Европейския съюз на човек от населението...
БНР - 20 Февруари 2018, 17:55
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.