Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Японският премиер Шиндзо Абе е на обиколка в Европа БТА
Споразумение на Япония с балтийските страни
Мануел Насименто - 14 януари 2018, 14:24

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че страната му е сключила споразумение с Естония, Литва и Латвия за засилване на икономическите и политическите връзки.

След среща в латвийската столица Рига Абе и латвийският му колега Марис Кучинскис казаха, че информационните технологии, транспортът и медицината са области, в които Япония вижда най-големия търговски потенциал в балтийските страни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Абе определи товарното пристанище в Рига като "успешен транспортен и логистичен център", който ще позволи на фирми от Азия да доставят стоките си в региона.

Четиристранният японско-балтийски пакт най-вероятно ще донесе ползи за Токио, щом бъде ратифицирано по-широкото споразумение за партньорство между ЕС и Япония.

Абе, който беше придружаван от внушителна японска бизнес делегация, и Кучинскис призоваха за бърза ратификация на постигнатото през декември търговско споразумение ЕС-Япония.

"Радостен съм, че преговорите по договора за икономическо партньорство между Япония и ЕС завършиха", каза японският премиер.

Това споразумение за свободна търговия ще отвори за японски компании пазари в съюза като Естония, Латвия и Литва и обратно.

Латвия беше втората спирка от шестстранната европейска обиколка на Абе, започнала в Естония. Програмата му включваше още посещения в Литва, България, Сърбия и Румъния. Той ще бъде първият действащ японски премиер, направил визита в тези страни.

Абе пристигна и в Литва, където почете покоен японски дипломат, работил във Вилниус по време на Втората световна война. Той се казва Чиуне Сугихара и му се приписва заслугата, че е помогнал да бъдат спасени през 1940 г. около 2 500 европейски евреи, като им издал визи.

Абе заяви, че с литовското ръководство е обсъдил въпроса за по-тясно сътрудничество между балтийските страни и Япония в областта на отбраната, икономиката и киберсигурността.

Той също така благодари на Литва за подкрепата й при напрежението около севернокорейските ракетни изпитания.

"Трябва да засилим сътрудничеството си в тази област, за да засилим и натиска върху Северна Корея и нейните действия да получат още по-силно заклеймяване", каза Абе.


Още от Институции
Френският премиер Едуар Филип обяви, че Франция оттегля кандидатурата си за организирането на Световното изложение през 2025 година.
- 21 Януари 2018, 14:38
България не е никакъв риск за еврозоната и нашият път за чакалнята е отворен, каза премиерът Бойко Борисов след срещата с канцлера на Германия...
- 20 Януари 2018, 16:44
Правителството на САЩ официално остана без финансиране, след като краткосрочният бюджет, който трябваше да осигури средства до 16 февруари не бе...
- 20 Януари 2018, 08:04
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.