Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Петробраз не признава да е извършвала неправомерни действия Официален сайт
Петробраз плаща $3 млрд. на американски инвеститори
Георги Брандийски - 3 януари 2018, 16:53
Бразилският петролен концерн Петробраз се е споразумял да плати 2,95 млрд. д. за извънсъдебно уреждане на колективен иск, подаден от американски инвеститори.

Инвеститорите търсят обезщетение за загубите, претърпени заради корупционния скандал около компанията, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

В сключеното споразумение, което е сред най-големите от този вид в САЩ, Петробраз не признава да е извършвала неправомерни действия.

Инвеститорите съдят концерна, след като бразилската прокуратура обвини негови бивши директори в получаване на подкупи от над 2 млрд. долара за десетилетие, най-вече от строителни и енергийни компании.

Петробраз твърди, че самият той е жертва, но пазарната му стойност се срина на фона на задълбочаването на скандала, станал известен като "автомивка". Концернът изрази надежда, че споразумението ще уреди всички инвеститорски искове в САЩ, свързани със скандала.

Преди дни бразилският регулатор на пазара на ценни книжа обвини официално осем бивши директори на Петробраз в корупция.

Според подадената документация обвиненията са свързани с евентуални нередности в договорния процес за три сондажни кораба. Сред обвиняемите са бившите главни изпълнителни директори Мария дас Грасас Фостър и Жозе Сержио Габриели.


Още от Бизнес
За първи път в историята на световното изложение “Зелена седмица” в Берлин България е партньорска страна...
БНР - 20 Януари 2018, 12:26
Европейската перспектива за страните от Западните Балкани минава и през редица икономически реформи и стабилизиране на фина...
БНР - 20 Януари 2018, 11:03
Почти всяко трето българско предприятие ползва социалните мрежи  за популяризиране на дейността си, показват данни от анали...
БНР - 20 Януари 2018, 09:12
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.