Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Социална кухня храни бедни българи Bulphoto
Корупцията у нас е причина за бедността
Красимир Тодоров - 3 януари 2018, 16:43
Политиците добре осъзнават, че докато не бъдат положени усилия за премахване на бедността и неравенството, цивилизованият свят ще затъва.
Това каза пред БНР проф. Духомир Минев от Българската антибедност мрежа.
"У нас предполагам, че също се разбира ясно това по върховете. Съдя даже и по съвсем дребни неща, щом като могат да кажат: “Хората ни мразят“, значи много добре знаят какво са направили и какво е отношението на хората към тях", допълни той.

Според него, във водещи световни икономически издания, които рядко си хабят думите напразно, материалите, посветени на бедността, на неравенството, на заплахата за демокрацията от неравенството, вече са един голям процент. 
 
"Трудно можеш да видиш сериозно финансово или икономическо издание, където да не се казва, че трябва да обърнем тази тенденция, ако искаме да оцелее нашето общество. Въпросът е, че политиките, които са необходими увисват във въздуха досега", смята професорът.
 
Според него, има практически стъпки, които подсказват, че политиците по света наистина се стремят да донесат промени. 

"Мислех, че и у нас има такива и бях сигурен, че започва “обръщане“, но последните събития тук малко объркват това виждане, защото най-важната причина за бедността, обедняването, това разстояние и тези неравенства нечовешки и безсмислени, освен за някои, а всичко това се крепи на така наречената „корупция“. Последните промени не вдъхват толкова доверие", каза още Духомир Минев.
 
Той бе категоричен, че  борбата с корупцията у нас не изглежда чак толкова успешна, защото някои малки стъпки, направени преди това, като че ли биват заличавани.  

"Сега например престои увеличаване на цените. Преди това имаше някакви позитивни промени в разпределението на доходите, което беше добър сигнал, а сега изведнъж се оказва, че позитивите това ще бъдат обрани с промени в цените на енергията и на всички останали стоки", посочи професорът. 
 


Още от Институции
България не е никакъв риск за еврозоната и нашият път за чакалнята е отворен, каза премиерът Бойко Борисов след срещата с канцлера на Германия...
- 20 Януари 2018, 16:44
Правителството на САЩ официално остана без финансиране, след като краткосрочният бюджет, който трябваше да осигури средства до 16 февруари не бе...
- 20 Януари 2018, 08:04
Руската икономика може да достигне средния за света темп на растеж от 2.9%.
- 19 Януари 2018, 14:04
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.