Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Даниела Бобева смята за реално получим пътна карта за ОИСР през 2018 година Bulphoto
Имаме ли шанс да влезем в ОИСР
Красимир Тодоров - 3 януари 2018, 13:47
През септември беше формирана работна група, която излезе с доклад за това каква е новата визия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Това съобщи бившият вицепремиер доц. Даниела Бобева в студиото на телевизия "Блумбърг".
 
„Големите държави си я представяха като една по-скоро ограничена група, клуб на богатите. Докато развитието на членството през последните 10-15 години изпревари тази визия и постави на дневен нова визия на ОИСР – какво ще представлява ОИСР, ако в нея влязат държави, които са слабо развити, какво е мястото им в Организацията“, каза Бобева.
 
Тя посочи, че именно затова в тази нова визия целта на ОИСР е не просто да бъде един затворен клуб, а място, където да се разработват икономически политики, които да се разпространяват в глобален план.
 
„В този смисъл новата визия предполага и разширяване. Но затова всички държави трябва да се придържат към принципите и насоките за развитието на икономическите политики – нещо, в което ние частично изоставаме“, призна бившият вицепремиер.
 
По думите ѝ това, което трябва да се направи задължително, е по-активно прилагане на политиките на ОИСР, включително що се отнася до управление на държавни предприятия, конкуренция, антикорупционна политика.
 
„Ще завършим крачката, ако я направим. Искаме да влезем сега, отговаряме на критериите сега и трябва да включим активната дипломация и да обсъждаме нашето членство. Трябва да излезем от комплексите си за малоценност и да заемем мястото си, а нашето място е в ОИСР“, уточни Даниела Бобева.
 
Една от деликатните ни позиции беше да се възползваме без да сме членове, но много повече ползи ще имаме, ако сме наравно на масата, допълни още бившият вицепремиер.
 
„Аз лично се надявам, че през 2018 ще имаме ясен сигнал за дата за членство. От ОИСР ще получим пътна карта, към която трябва да се придържаме. Би трябвало оттук нататък да бъдем по-активни, да имаме повече самочувствие през тази и следващите години“, завърши тя.
 


Още от Институции
Министърът на финансите и председател на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси Владислав Горанов ще представлява ЕС на срещата на Г-20 в...
- 19 Март 2018, 18:05
Стойността на турската лира падна до рекордно ниско ниво спрямо еврото днес, като продължава да отслабва и спрямо щатския долар, предаде БТА.
- 19 Март 2018, 14:38
Китай излъчи нов икономически екип, който ще има тежката задача да се справи очакваната търговска война със САЩ и да реши някои неотложни...
- 19 Март 2018, 11:10
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.