Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
двете централи - AES Гълъбово и КонтурГлобал, имат дългосрочни договори, каза Иван Иванов Архив Дир.бг
КЕВР песимист за US ТЕЦ-ове на свободен пазар
Георги Брандийски - 14 ноември 2017, 17:00
Ще има трудности с излизането на американските централи в Маришкия басейн на свободния пазар.

Това прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) пред журналисти, цитиран от Инвестор. Той участва в 7-та Енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

Иванов уточни, че двете централи - AES Гълъбово и КонтурГлобал, имат дългосрочни договори. Според оценката на Световната банка те могат да участват на свободния пазар като разликата между постигнатата на пазара и договорената цена се покрие с т.нар. "договори за разлика". Сумите могат да идват от специален фонд - в българския случай Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). Виждането на Европейската комисия (ЕК) обаче е, че договори за разлика могат да се прилагат само за сертифицирани производители - зелени централи и когенарации.

Според Иванов решение може да бъде намерено след преговори между българските власти и централите, в които ЕК ще бъде модератор. КЕВР обаче не би била страна в подобни разговори, уточни ръководителят на регулатора.

Преговори между властите и централите не се водят, обясни и Иван Цанков, изпълнителният директор на AES България. Според него няма никакви проблеми договорте за разлика да бъдат прилагани и за топлоелектрически централи, въпреки че действително в Западна Европа те досега са прилагани основно за зелени производители.

 "Договорът за разлика е един финансов инструмент и има много вариации", каза още Цанков и посочи, че разликата между ТЕЦ-те и зелените производители е, че на централите, използващи възобновяеми източници, се заплаща преференциално само произведена енергия, а при въглищните има и цена за разполагаемост. Цанков уточни, че и в момента двете цени са разделени и може да се направи схема за покриването чрез договори за разлика.

Дългосрочните договори са една от пречките за пълната либерализация на енергийния пазар. У нас те са сключвани с няколко вида производители - зелени централи и когенарации като част от политиката на Европейския съюз (ЕС) за насърчаване на зелената енергия и иновациите и с двата американски ТЕЦ-а в Маришкия басейн като част от договорите за изграждането и модернизацията на съоръженията.

От водените досега разговори се търсят варианти за излизането на тези две централи на свободния пазар, но не и за прекратяване на договорите с тях. Пред журналисти зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков уточни, че това е само хипотеза и в Министерството на енергетиката не са разработвали варианти, ако има становище от ЕК, че тези договори трябва да бъдат прекратени. ЕК разследва има ли незаконна държавна помощ в договорите за двете централи. От Брюксел още не са се произнесли със становище по казуса.


Още от Институции
Икеа (Ikea) даде нов ход на изтеглянето на 29 милиона ракли и скринове (в САЩ и Канада - бел. ред.) след смъртта на осмо дете.
- 21 Ноември 2017, 16:21
Шофьори на камиони протестираха по френските граници срещу изключването на пътните превози от новата европейска директива за командированите...
- 21 Ноември 2017, 15:54
Непозволени счетоводни операции и скрито разпределение на печалби са установили данъчните ревизии, извършени на повече от 61 големи дружества.
- 20 Ноември 2017, 14:59
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2017 Dir.bg. All rights reserved.