Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Доходите в България растат с темп, надвишаващ икономическата логика, смята Васил Велев БТА
АИКБ против увеличението на минималната заплата
Георги Брандийски - 13 октомври 2017, 15:47
54 на сто от работодателите смятат, че минималната заплата следващата година трябва да е 460 лева и няма да променят броя на персонала.
Това показва анкета сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ по подготовката на бюджетната процедура за 2018 г. Според 61 на сто от респондентите максималният осигурителен доход догодина трябва да е 2600 лева.

Данните бяха представени пред журналисти от председателя на АИКБ Васил Велев и от Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ.

В бюджет 2018 г. е предвидено минималната заплата да се повиши от 460 на 510 лв., а заплатите в бюджетната сфера с 15%.

От ЕК също ни предупредиха за дисбаланс при доходите.

Над 70 на сто от компаниите от АИКБ декларират, че през 2018 г. очакват промяна на възнагражденията на заетите в техните фирми, а 54 на сто са заявили в анкетата, че не очакват да има промяна в броя на заетите в дружеството.

Фирмите очакват също догодина ръст на продажбите спрямо предходната година - 61 на сто от анкетираните и по-добър финансов резултат - 56 на сто.

Велев заяви, че доходите в България растат с темп, надвишаващ икономическата логика, и то години наред и средносрочната перспектива е същата и не са потребни никакви извънредни мерки.

АИКБ смята, че растежът на икономиката през 2018 г. ще е между 3,8 и 4,2 на сто, каза Румен Радев, заместник-председател на УС на АИКБ и допълни, че този ръст ще е въпреки политиците и изрази надежда те да не пречат на бизнеса. Този ръст може да се достигне и да се надхвърли, ако правителството насочи усилията си за решаване на основния проблем за деловите среди - липсата на квалифицирани и производителни кадри, включване в пазара на труда на неактивните и продължително безработни хора, улесняване вноса на работна ръка от трети страни.

Единственият водещ мотив на инвеститорите в България е наличието на работна ръка, а не толкова данъчната система, коментира Радев.

От АИКБ се надяват в бюджета за следващата година да се запази тенденцията за поддържане на дела на средствата, преразпределяни от държавния бюджет, под 40 на сто. Отдавна по-внимателно изработване на бюджета като прогноза позволява да се залагат неутрални бюджети - без излишък, но и без дефицит, коментира Радев.

Работодателите изразяват подкрепа на данъчна стабилност при ниски равнища на данъчните ставки и изменение на равнищата на осигурителните вноски за догодина в рамките на договореното между социалните партньори и държавата. От работодателската организация посочват, че догодина безработицата ще се понижи до 6,2 на сто.

Същевременно от АИКБ отново предупреждават, че повишаването на равнището на заетостта, особено на нискоквалифицираните кадри, би могло да се насърчи, ако се пристъпи към бипартитно договаряне на минималната заплата по браншове, ако бъдат премахнати минималните осигурителни прагове и доплащането за прослужено време /така наречените "класове"/.

Предлага се минималната заплата и минималното заплащане за час да се определя чрез бипартитно колективно договаряне между браншовите /отрасловите/ работодателски и синдикални организации. Договарянето трябва да се извършва по икономически дейности, като по този начин ще се замени договарянето на минималните осигурителни доходи. За минимална заплата за страната би трябвало да се приема най-ниската минимална заплата от всички бипартитно договорени МРЗ.

От работодателската организация не подкрепят увеличаването на разходите за сектор "Вътрешен ред и сигурност" както като абсолютна стойност, така и като относителен дял спрямо БВП. Не вярваме в тази система, имаме дълбоки съмнения в ефективността й, заяви Радев.

За нас е важно да има ръст на средства в бюджета за образование, изтъкна той. АИКБ настоява още да се видят в бюджета разчети, които недвусмислено показват развитие и реализация на реформи в здравноосигурителната система, от организацията искат спешна реформа в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, за да се прекрати "източването" на средства от НОИ чрез получаване на инвалидни пенсии от работоспособни хора.

Анализи на АИКБ показват, че по съотношение средна заплата към БВП на глава от населението България е в "златната среда" за ЕС по този показател. Компенсацията на заетите като процент от БВП е по-висока в България от страните в Източна Европа и расте най-бързо в ЕС, каза Велев.


Още от Бизнес
Френският премиер Едуар Филип обяви, че Франция оттегля кандидатурата си за организирането на Световното изложение през 2025 година.
- 21 Януари 2018, 14:38
Тази година България е страна-партньор на голямото изложение „Зелена седмица“ в Берлин. Това предизвика коментари за състоянието на селското ни...
Клеменс Ференкоте за DW* - 20 Януари 2018, 18:41
За първи път в историята на световното изложение “Зелена седмица” в Берлин България е партньорска страна...
БНР - 20 Януари 2018, 12:26
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.