Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
За първи път ще има рязък ръст на минималната заплата от 460 на 510 лева, каза Стоянова Bulphoto
Догодина държавата ще изхарчи с 2.5 млрд. лв. повече
Георги Брандийски - 13 октомври 2017, 11:01
Ще има сериозно увеличение на разходната част на бюджета през 2018 година. Разликата спрямо бюджета за 2017 година е 2.5 млрд. повече.
Това каза пред БНТ председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя уточни, че парите ще дойдат в следствие от ръста на икономиката, който е 3.9% за 2016 година.

Стоянова уточни също, че само за увеличение на доходите в Бюджет 2018 са предвидени 740 милиона лева. За първи път ще има рязък ръст на минималната заплата от 460 на 510 лева, а останалата част от парите са насочени към три приоритетни сектора.

Около 330 млн. лева от Бюджет 2018 са предвидени за увеличение на учителските заплати, което по думите на председателя на бюджетната комисия е около 15%.

„Има предвидени още 150-180 млн. за образование, но разходи за качество, програми в средното образование, предучилищно и училищно, повишаване на стипендии, но в приоритетни специалности като инженерните, каквито търси бизнесът и не може да намери и образователната инфраструктура", обясни Менда Стоянова.

По нейните думи, следващият приоритетен сектор на правителството е "Сигурност, отбрана и МВР". 100 млн. повече са предвидени за заплати в армията, а над 490 млн. лева са предвидени за модернизиране на съоръжения. Общо Сектор "Сигурност" ще има над 600-700 млн. увеличение на разходите. Около 55-60 млн. лева са отделени за полицейски заплати, т.е 5.6% увеличение.

„Въпреки това, вероятно никой, който получи увеличение, няма да бъде доволен, това ви го гарантирам", подчерта Менда Стоянова.

Третата приоритетна сфера е социалната и здравната, където са предвидени над 1 млрд. лева повече за пенсии и здравеопазване и значителна част за социално подпомагане в различните области. За научни изследвания са предвидени 65 млн. лева повече на проектен принцип.

„Предвижда се увеличение на праговете, от които хората имат право на социално помощи, т.е ще се увеличи кръга на хората и ще компенсира ръста на доходите. Има и фокусиране на социалните помощи към онези, които имат реална нужда от тях, с което ще се повиши размерът им", каза още председателят на парламентарната бюджетна комисия. Тя потвърди, че ще продължат и големите инфраструктурните проекти, като голяма част от тях ще бъдат финансиране от европейски програми, но и от държавния бюджет.

„Пари има в повече,но те са ориентиране в приоритетните сектори. Години наред се търсеше съкращение на персонала, за съжаление това не се случваше. Сега имаме промяна със скок в намаляване на административната тежест с въвеждане на електронни услуги", коментира Менда Стоянова.

В заключение тя каза, че е против анкетните комисии в Народното събрание, защото освен да запълват времето в студията, нямат реален ефект.

По казуса с хората, които не са получили увеличение на заплатите си Менда Стоянова подчерта, че причината е нормативна, тъй като постановлението на Министерския съвет е старо, но има уверение на социалния министър Петков, че в пакета закони ще се запишат текстове, които ще ликвидират този проблем догодина.


Още от Институции
Консорциумът между Total, OMV и Repsol се готви за третия сондаж в блока "Хан Аспарух".
- 14 Декември 2017, 16:26
Според експресните оценки на НСИ реалният растеж на БВП през третото тримесечие на 2017 г. достигна 3.9% на годишна база.
- 14 Декември 2017, 15:32
Румъния може да има икономиката с най-висок темп на растеж в ЕС през 2017 г. , но страната е води по материални и социални лишения на своите граждани.
- 14 Декември 2017, 15:00
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2017 Dir.bg. All rights reserved.