Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Близо 2,8 млрд. лв. общо има в Сребърния фонд към края на септември 2017 г Павлин Даскалов, Dir.bg
200 млн. лв. повече в Сребърния фонд за 9 м.
Георги Брандийски - 13 октомври 2017, 09:28
Близо 2,8 млрд. лв. общо има в Сребърния фонд към края на септември 2017 г., сочат данни на МФ. В края на 2016 г. те са били 2.6 млрд. лв.

От тази сума над 2,7 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда. 

Както през последните няколко години, така и към края на септември 2017 г. парите за пенсии са с нулева доходност. Кконсервативна инвестиционна политика, с която се управлява фонда обаче, осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период.

Парите за пенсии в Сребърния фонд през 2015 г. са с нулева доходност

От създаването си до настоящия момент акумулираният ресурс на фонда се намира в отделна сметка в Българска народна банка. По този начин фондът представлява част от международните валутни резерви на страната и се управлява съгласно Закона за БНБ, което гарантира, че принципите на надеждност, ликвидност и диверсификация са спазени по всяко време.

Централната банка управлява парите при минимално възможен инвестиционен риск, което при равни други условия съответства на относително по-ниско ниво на доходност в сравнение с частните институционални инвеститор.

Преди няколко месеца от Българската стопанска камара (БСК) предложиха допълнителни източници за приходите на Сребърния фонд. Според работодателската организация в този фонд, който е гарант на пенсионната система, може да влизат приходи от излишъци от такси, събирани от държавни институции, които надхвърлят разходите за съответните услуги.


Още от Институции
Според проучване на фондация „Бертелсман" повече от едно на всеки пет деца в Германия живее в условия на бедност за период, по-дъпъг от пет години.
- 23 Октомври 2017, 15:34
Създава се „Фонд за ускоряване и начално финансиране“ с бюджет от 100 млн. лв., който ще улесни достъпа до финансиране за стартиращи предприятия.
- 23 Октомври 2017, 14:19
В бюджет 2018 повече пари ще има за образование, сигурност и здравеопазване. Предвидено е емитиране на 1 млрд. лв. нов дълг за покриване на част от...
- 23 Октомври 2017, 12:30
Всички от Институции
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2017 Dir.bg. All rights reserved.