Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
От 2013 г. в ЕС са създадени 10 милиона работни места
ЕК: Солидарната пенсионна система е пред срив
Георги Брандийски - 17 юли 2017, 13:52
ЕК е силно обезпокоена от ниската раждемост, което може да доведе до срив на пенсионната система. В същото време отчита ръст на заетостта и спад на безработни.
Европейската комисия представи днес годишен обзор "Преглед на заетостта и социалното развитие в Европа". В тазгодишното издание се потвърждават положителните тенденции на пазара на труда и в социалната област, и засилващият се икономически растеж.

С над 234 милиона заети, заетостта в ЕС никога досега не е била на по-високо равнище, а безработицата е на най-ниското си равнище от декември 2008 година. От 2013 г. в ЕС са създадени 10 милиона работни места.

Данните сочат, че върху младото поколение пада особено голяма тежест - обикновено младите хора се сблъскват с повече трудности при намирането на работа, все по-често биват наемани с временни договори. Може да се очаква, че по тази причина те ще получават по-ниски пенсии, допълва ЕК.

Прегледът показва, че въпреки постепенното подобряване на стандарта на живот в ЕС, младите хора не извличат ползи наравно с по-възрастните поколения от това положително развитие. Делът на доходите от труд на по-младите възрастови групи с времето намаля. Тези предизвикателства се отразяват на решенията на по-младите хора, свързани с домакинството, включително на решенията им да имат деца и да купят жилище. Това може да има отрицателни последствия за раждаемостта, за устойчивостта на пенсионните системи и икономическия растеж.

Според прогнозите до 2060 г. населението в трудоспособна възраст ще намалява с 0,3 на сто всяка година. Това означава, че по-малобройна работна сила ще трябва да поддържа настоящите темпове на растеж. Това означава, че в същото време по-малък брой осигурени ще плащат вноски в пенсионната система - често по-ниски и/или нередовни вноски, тъй като те няма да съответстват на работа на пълно работно време и/или на обичайна заетост, като в същото време повече пенсионери ще зависят от тях.

Днешните млади работници и бъдещите поколения са изправени пред двойна тежест, произтичаща от демографските промени и необходимостта да се осигури устойчивостта на пенсионните системи.


Още от Бизнес
Американската компания за електромобили „Тесла“ и космическата „Спейс екс“ изтриха страниците си във Фейсбук след пост в ...
БНР - 23 Март 2018, 19:21
Съветът на директорите на „Газпром“ избра Михаил Путин за заместник-председател на управата на компанията за срок от 5 години, съобщава „Комерсант“.
- 23 Март 2018, 18:02
Съветът на директорите на „Газпром“ избра Михаил Путин за заместник-председател на управата на компанията за срок от 5 го...
БНР - 23 Март 2018, 17:00
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.