Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Доходите на хората няма да намалеят с тази промяна, смята Божидар Данев БТА
Бизнес и синдикати в спор за надбавките за стаж
Георги Брандийски - 17 юли 2017, 09:28
Бизнес и синдикати влязаха в остър спор за премахване на надбавките към заплатата за прослужено време. Сега тя е между 0.6 и 1% за всяка отработена година.
Идеята за премахване на тези надбавки възроди вицепремиерът Валери Симеонов в края на миналата седмица. Изглежда, че по този начин той искаше да се реваншира пред бизнеса за конфликта, в който влезе с шефа на КРИБ Кирил Домусчиев относно договора за приватизация на БМФ.

Подкрепи го и шефът на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Според нея няма гаранция, че по-възрастен работник е по-конкурентоспособен от младия специалист и тези надбавки не са честни.

„Доходите на хората няма да намалеят с тази промяна. Те ще бъдат запазени, ще получават и бонуси, но това ще става за компетенции и опит, а не автоматично по нормативни разпоредби”, заяви пред Нова телевизия Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара. 

По думите му България е единствената страна в Европа, в която има класове и минимални осигурителни прагове.

„Искаме да сме като другите европейски страни”, допълни Данев.

Според синдикатите класът за прослужено време е единственият сигурен лост за повишение на заплатите, макар и минимално.

„Като говорим за Европа нека започнем от заплатите. Да ги направим европейски и след това да правим всичко друго”, каза от своя страна Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”.

По думите на синдикалиста има много страни в Европа, където има минимална работна заплата и клас прослужено време.

Манолов попита Божидар Данев дали си мисли, че хората му вярват, че работодателите наистина мислят за доходите на работниците?

Според Данев само за една година доходите са нараснали 9,8%, докато БВП е пораснал само с 3,6 на сто. А това е показателно, че работодателите вдигат заплатите”, аргументира се Данев.

Шефът на "Подкрепа" заплаши, че ако надбавките се премахнат синдикатите ще предизвикат протестни действия.

"Този път ще закараме хората не пред МС, а на "Алабин" (там се намира централата на БСК)", каза Манолов.

В същност идеята за премахване на надбавките за стаж не е нова. Тя бе предложена още през 2008 г. от правителството на Сергей Станишев, но бе лансирана от депутати на НДСВ, които тогава бяха в тройната коалиция. След бурни протести обаче бе отеглена.


Още от Бизнес
Американската компания за електромобили „Тесла“ и космическата „Спейс екс“ изтриха страниците си във Фейсбук след пост в ...
БНР - 23 Март 2018, 19:21
Съветът на директорите на „Газпром“ избра Михаил Путин за заместник-председател на управата на компанията за срок от 5 години, съобщава „Комерсант“.
- 23 Март 2018, 18:02
Съветът на директорите на „Газпром“ избра Михаил Путин за заместник-председател на управата на компанията за срок от 5 го...
БНР - 23 Март 2018, 17:00
Всички от Бизнес
Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.