Новини
Водещи Бизнес Банки Акции Институции
Не достигат кадри, затова да се вдигнат доходите, предлага КНСБ Shutterstock
Синдикалист: Икономиката може да си позволи по-добри заплати
Николай Големанов - 14 юли 2017, 06:51
Икономиката в България вече може да си позволи по-високи заплати, каза снощи в Силистра президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.
Той заяви, че централна тема за конфедерацията е увеличението на доходите. За това, според КНСБ, са нужни около 20 на сто от печалбата на фирмите през миналата година.

Пазарът на труда е дефицитен и не достигат кадри и това е другият аргумент за увеличението на доходите, подчерта Димитров.

"От една страна, икономиката може да си позволи да плаща, от друга страна пазарът на труда диктува увеличение на доходите. Длъжни сме да се справим с тази реалност и да намерим решението, а то минава през увеличението на заплатите, така ще задържим хората в България", каза президентът на КНСБ.

Той смята, че няма възможност за отстъпление и това отправя сериозно предизвикателство за догонващи решения за тези увеличения.

Преди дни Димитров настоя за ежегоден ръст на заплатите в реалния сектор и в бюджетните дейности поне със 100-150 лева. Според него още от тази година може да се постигне такъв ръст. За увеличението на заплатите са необходими допълнителни близо 920 милиона лева, каза лидерът на КНСБ.

Синдикатът предлага също така максималният осигурителен доход за следващата година да е 3000 лева, а таванът на пенсиите да се вдигне от сегашните 910 лева на 1000 лева.

Вчера стана ясно, че ще отпадне класът за прослужено време, като доплащанията ще бъдат включени в основната заплата на служителите и работниците. За отпадането му настояват работодателите, а от правителството са съгласни.


Банков каталог
Клубове
Линковеза реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | методика | отговорност | Мобилна версия | Flight Mode

Copyright © 2018 Dir.bg. All rights reserved.